Ierobežos ziedojumus partijām; valdībai jāgudro, kā palielināt tām valsts finansējumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, nosakot, ka fiziskās personas partijām varēs ziedot ne vairāk kā 30% iepriekšējā kalendārajā gadā deklarēto ienākumu.

Ar likuma izmaiņām plānots novērst iespēju fiziskajām personām neatļauti iesaistīties līdzekļu ziedošanā vai dāvināšanā politiskajām partijām. Līdz šim fiziskās personas politiskās partijas varēja finansēt no saviem ienākumiem, kas gūti tajā pašā vai iepriekšējos divos kalendārajos gados un kuru veidi noteikti likumā «Par nodokļiem un nodevām».

Iepriekš atbildīgajā komisijā pārstāvji no Korupcijas novēršanas apkarošanas biroja (KNAB) deputātiem skaidroja, ka fiziskās personas partijām nereti atvēlējušas vai nu pusi no savas naudas vai arī visus pēdējos trīs gados legāli gūtos (deklarētos) ienākumus. Ziedotāji ikdienas tēriņus sedzot vēl no iepriekš gūtiem līdzekļiem, un tas KNAB radot šaubas par turpat ceturtās daļas ziedojumu naudas patieso izcelsmi.

Likuma izmaiņas arī paredz noteikt, ka lēmumu par valsts budžeta finansējuma izmaksas apturēšanu partijām uz gadu varēs pieņemt tad, ja no šīs naudas neatbilstoši izlietoti vairāk nekā 10%. Līdz šim lēmums par finansējuma apturēšanu uz gadu bija jāpieņem arī tad, ja neatbilstoši izlietoti kaut daži centi no valsts finansējuma, tāpēc nepieciešams noteikt samērīgāku regulējumu, skaidroja KNAB pārstāvji.

Izskatot šī likuma izmaiņas, deputātu atbalstu neguva Lolitas Čigānes (V/Par!) priekšlikumi par finansējuma pieaugumu partijām atsevišķos gadījumos. Deputāte rosināja paredzēt papildu finansējumu 0,2 eiro apmērā kalendārā gada laikā par katru iegūto balsi, ja politiskās organizācijas statūtos ir paredzēta un ir izveidota struktūrvienība, kura atbilst vairākām prasībām. Šīs struktūrvienības mērķim būtu jābūt sekmēt jaunatnes līdzdalību politiskajos procesos, kā arī tai vajadzētu pastāvēt vismaz vienu gadu pirms Saeimas vēlēšanām un tajā būtu jābūt vismaz 50 dalībniekiem- jauniešiem. Tāpat vismaz pusei no šīs struktūrvienības dalībniekiem būtu jābūt šīs politiskās organizācijas biedriem.

Vēl viens Čigānes priekšlikums paredzēja papildu finansējumu 0,2 eiro apmērā kalendārā gada laikā par katru iegūto balsi, ja politiskā organizācija sekmē sabiedrības iesaisti politiskajos procesos reģionos. Abi šie ierosinājumi netika atbalstīti.

Tomēr deputāti atbalstīja ieceri likumā paredzēt uzdevumu valdībai līdz nākamā gada oktobra beigām Saeimā iesniegt atzinumu par finansiālajiem un tiesiskajiem nosacījumiem, lai īstenotu iespējamu piešķiramā valsts budžeta finansējuma apmēra paaugstināšanu politiskajām partijām.

Pašlaik likumā noteikts, ka valsts budžeta finansējumu piešķir politiskajai organizācijai (partijai), par kuru iepriekšējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju, 0,71 eiro apmērā kalendārā gada laikā par katru iegūto balsi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu