Veselības gada balvu par mūža ieguldījumu veselības veicināšanā saņēmis gastroenterologs Danilāns

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Šogad Latvijas Ārstu biedrības Veselības gada balvu par mūža ieguldījumu veselības veicināšanā saņēmis gastroenterologs, profesors Anatolijs Danilāns, informēja biedrības pārstāve Sendija Burka-Šaicanova.

Savukārt nominācijā «Gada cilvēks sabiedrības veselībā» balva pasniegta Latvijas Kardioloģijas centra Ambulatorās un diagnostikas nodaļas vadītājai, Latvijas Universitātes pedagoģei, kardioloģei Ivetai Mintālei.

Nominācijā par nozīmīgu ieguldījumu pacientu atbalstā un sabiedrības izglītošanā LĀB balva pasniegta biedrībai «Dia+logs», kas sniedz psiholoģisku, emocionālu un sociālu atbalstu visiem, kurus skar HIV un AIDS, piedāvājot psihologa konsultācijas, iesaistoties šļirču apmaiņas programmā, izglītojot arī ielu prostitūcijā iesaistītos cilvēkus.

Pasniedzot balvu par daudzpusīgu veselības un sociālā darba organizēšanu, tika novērtēts Latvijas Sarkanā krusta darbs, kura misija ir palīdzēt krīzes situācijās nonākušiem cilvēkiem neatkarīgi no vecuma, dzimuma, rases, piederības kādām reliģiskām organizācijām vai politiskām partijām.

Nominācijā par tautas sporta organizēšanu balva tika piešķirta orientēšanās sacensību kustībai «Magnēts». «»Magnēts» ir kā sporta zāle brīvā dabā, kas ļauj pavadīt brīvo laiku sportiskās aktivitātēs un arī prāta asināšanā dažādu vecumu un profesiju cilvēkiem,» skaidro Burka-Šaicanova.

Balvu par veselīga uztura ražošanu saņēma zemnieku saimniecība «Ķelmēni», kas ir ģimenes uzņēmums Gulbenes novada Rankas pagastā. «Ķelmēnos» bioloģisko maizi cep kopš 1993.gada.

Savukārt nominācijā par videi draudzīgu dzīvesveida popularizēšanu tika apbalvota biedrība «Zaļā brīvība», kas laidusi klajā «Zaļo ceļvedi». Šī padomu rokasgrāmata sistemātiskā veidā apskata dažādas dzīves jomas - sadzīves ķīmiju, kosmētiku, datorus, automašīnas un citas, kā arī aicina dzīvot zaļāk, atstājot aiz sevis pēc iespējas mazāku ekoloģisko pēdu.

Vienlaikus nominācijā par nozīmīgu ieguldījumu dabas aizsardzībā pateicību saņēma Latvijas Dabas fonda padomes locekle, augu sugu un biotopu eksperte Lelde Eņģele, kura kopā ar saviem kolēģiem cīnās par Latvijas dabas resursu saglabāšanu.

Savukārt Kalnciema kvartāla veikums tika atzīmēts ar balvu par ilgtspējīgas pilsētvides sakārtošanu. Pēc Burkas-Šaicanovas paustā, Kalnciema kvartāla atjaunoto koka ēku komplekss Kalnciema un Melnsila ielas krustojumā rīdziniekiem un pilsētas viesiem piedāvā regulārus tirdziņus, kultūras pasākumus, koncertus un ekskursijas, vienlaikus saglabājot 19.gadsimta koka arhitektūras mantojumu un piesaistot veselīgas pārtikas ražotājus, amatniekus un pircējus.

Par nopelniem sabiedrības veselības veicināšanā balvu šogad saņēma arī Rīgas pašvaldība. «Jau kopš 2012.gada, kad tika izstrādāta un pieņemta sabiedrības veselības stratēģija, Rīga to īsteno soli pa solim, sākot no zīdaiņa līdz pat senioru vecumam,» skaidro Burka-Šaicanova.

Laureāti dāvanā saņēma Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkņu īpaši šim pasākumam apgleznotus koka krēslus, katru ar savu stāstu, vēlējumu un simbolu.

Ārstu biedrība Veselības gada balvu iedibināja pirms pieciem gadiem. Šo balvu piešķir desmit nominācijās par nozīmīgu ieguldījumu tautas sporta attīstībā, par ieguldījumu Latvijas ekoloģijā un vides veselībā, par veselīga uztura ražošanu, par profilakses darbu sabiedrības veselības veicināšanā un citiem ieguldījumiem Latvijas sabiedrības veselībā.

Pēc Burkas-Šaicanovas paustā, pasniedzot šo balvu, tiek aktualizēta veselīgas vides nozīme sabiedrības veselībā un valsts nākotnes attīstībā kopumā. Tas nozīmē ne tikai rūpes par cilvēka fizisko, bet arī psihoemocionālo veselību, par tīrām upēm, ezeriem un jūrām, par veselīgu pārtiku un fiziskajām aktivitātēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu