Neizpratne! Veikalos Doņeckas apgabalā ražots šampaniets «Krim»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

Pircējos izbrīnu raisa šampanietis, ko rotā zeltīts uzraksts ukraiņu valodā «Krim». Vēl lielāka neizpratne rodas, aplūkojot Krievijas okupētajai Krimas pussalai veltītā dzēriena etiķeti. Tas ražots Doņeckas apgabalā. «Vai tiešām Latvijas tirgotāji sadarbojas ar Doņeckas separātistiem,» jautā TVNET lasītājs. Viņš šampanieti manījis lielveikalā «Rimi».

Šampanieti ražo kompānija Artwinery, kas atrodas Doņeckas apgabala pilsētā Bahmutā. Pilsēta Ukrainas austrumos, kurai pirms gada atgrieza seno Bahmutas nosaukumu, līdz šim tika dēvēta par Artemivsku. Tā atrodas netālu no Doņeckas un Luhanskas.

Lai gan visapkārt ir prokrieviskās zonas un notiek bruņoti konflikti, senā, 14. gadsimtā rakstos minētā pilsēta atrodas lokālā teritorijā, kas saglabājusi saikni ar Ukrainu. Demokrātiski noskaņotajos Krievijas «medijos» minēts, ka karadarbību pilsētā tikpat kā nejūt. Ukrainas austrumos ir vairākas pilsētas, attālinātas no bruņoto konfliktu zonas – Krematorska, Slavjanska. Limāna, Mariupole un Bahmuta.

Rimi sortimentā šobrīd ir viens sarkanais dzirkstošais vīns Krim.

Nosaukumam ir vēsturiska nozīme, jo sākotnēji vīnogulāji vīnogu audzēšanai atradās tieši Krimas pussalā, taču jau šobrīd tie ir dažādos Ukrainas reģionos.

Rimi Latvia preces piegādātāju neatklāj, bet skaidro, ka uzņēmuma mērķis ir piedāvāt pircējiem kvalitatīvas un drošas preces. «Izvēloties sortimentu, vienmēr sadarbojamies ar sertificētiem un uzticamiem partneriem, kā arī rūpīgi sekojam līdzi preču izcelsmes ceļam, kas arī dzirkstošā vīna Krim gadījumā ir drošs un uzticams,» skaidro Rimi Latvia kategoriju departamenta direktors Milans Blūms.

Foto: TVNET lasītājs

Sadarbība ar Ukrainu ir ieteicama, bet Doņeckas grupējumu, protams – nē, saka Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis. «Ir Eiropas Savienības iekšējais tirgus un trešās valstis, ar kurām var būt tirdzniecības ierobežojumi. Doņecka pieder pie teritorijām, ar kurām sakari netiek atbalstīti.»

Tomēr Ukrainas situācija nav viennozīmīga – ir sarežģīti saprast, kurās rokās ir viena vai otra teritorija.

Riski pastāv, tāpēc ir svarīgi sadarboties ar uzticamiem partneriem – piegādātājiem. Krūzītis saka, ka Rimi Latvia «ētikas latiņa» ir augsta, tāpēc viņš nešaubās, ka šampanietis nenāk no mums nedraudzīgas teritorijas.

Prokrieviskie spēki Ukrainas austrumos ir sadalījušies zonās, skaidro Politikas pētnieks Kārlis Daukšts. Ir punkti, kas pievienojās teroristu pašpasludinātajai Doņeckas Tautas Republikai, bet turpat netālu ir teritorijas, kas ir Ukrainas sastāvā.

Pētnieks norāda, ka tirdzniecības ierobežojumi tiek apieti dažādos veidos. Piemēram,

Krievijā ir parādījušies Baltkrievijas ananāsi un Baltkrievijas garneles.

Baltkrievija kļuvusi par tranzītvalsti precēm, kas apejot ierobežojumus, tiek ievestas Krievijā. Tāpēc nav brīnums, ka kaut kur var atrast arī dažādus ar Ukrainu saistītus «brīnumus».

2014. gadā Krievija uzsāka karu pret Ukrainu un okupēja daļu Ukrainas teritorijas– Krimas Autonomo Republiku. Drīz vien ar Krievijas atbalstu krievu separātisti okupēja Ukrainas austrumu teritorijas - Doņeckas un Luganskas apgabalus. Daļā teritoriju separātisti ir sagrābuši politisko un ekonomisko vidi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu