Aicina Veselības aprūpes finansēšanas reformā neaizmirst par studējošajiem un rezidentiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvijas Studentu apvienība (LSA) un Latvijas Jauno ārstu apvienība (LJĀA) ir nosūtījušas vēstuli Saeimas atbildīgajām komisijām, lūdzot Veselības aprūpes finansēšanas reformā neaizmirst par studentu un rezidentu interesēm, informēja LSA pārstāve Evelīna Puzo.

Saeimas komisijas tiek aicinātas visiem studējošajiem paredzēt tiesības uz veselības aprūpes pakalpojumiem valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros. Ņemot vērā to, ka veselības aprūpes sistēmas reformas ietvaros paredzēts palielināt atalgojumu arī studējošajiem rezidentūrā, lai nodrošinātu efektīvāku un pārskatāmāku rezidentu apmācībai paredzēto budžeta līdzekļu izlietojumu augstskolās un ārstniecības iestādēs, LSA kopā ar LJĀA vēstulē aicina Veselības ministriju (VM) norādīt precīzu rezidentu atalgojumu normatīvajā regulējumā, kas nosaka rezidentūras finansēšanas kārtību.

Šobrīd likumprojektā par tiesībām uz veselības aprūpes pakalpojumiem valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros minēts, ka par apdrošinātām personām, kurām ir tiesības uz veselības aprūpes pakalpojumiem valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros, ir uzskatāmas arī personas, kuras ir pilna laika studējošie.

LSA kopā ar LJĀA ir norādījusi, ka personas izglītības procesā var veidoties situācija, kurā studējošais uz noteiktu laika posmu zaudē savu studējošā statusu, kad notiek pieteikšanās tālākām studijām, piemēram, maģistrantūrā, kā arī to, ka šī brīža redakcija neaptver visas studējošo grupas. LSA un LJĀA aicina noteikt normas, kas attiecas uz visiem studējošajiem, ne tikai tiem, kuri studē pilna laika studijās.

LJĀA arī konstatējusi, ka rezidentu atalgojums dažādās slimnīcās atšķiras pat par 30%. Ņemot vērā notiekošās reformas veselības aprūpes nozarē un finansējuma apmēra izmaiņas tajā, lai nodrošinātu efektīvu un pārskatāmu rezidentu apmācībai plānoto budžeta līdzekļu izlietojumu augstskolās un ārstniecības iestādēs, LSA kopā ar LJĀA ir lūgusi VM precizēt normatīvo regulējumu, kas nosaka rezidentūras finansēšanas kārtību, īpaši rezidentu atalgojuma noteikšanu.

Jau ziņots, ka Saeima nodeva izskatīšanai parlamenta komisijās Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu, kas nepieciešams, lai veicinātu veselības aprūpes nodrošināšanai nepieciešamā finansējuma piesaisti un ilgtspēju. Atbildīgā par šo likumprojektu būs Saeimas Sociālo un darba lietu komisija.

Patlaban Veselības aprūpes finansēšanas likumprojekts sastāv no 15 pantiem un pārejas noteikumiem, kuros pausts, ka likums stāsies spēkā 2018.gada 1.janvārī. Tāpat pārejas noteikumos paredzēts, ka Ministru kabinets, iesniedzot Saeimai gadskārtējo likumu par valsts budžetu, paredzēs ikgadēju finansējuma pieaugumu veselības aprūpei tādā apmērā, lai publiskais finansējums sasniegtu 4% no iekšzemes kopprodukta.

VM, Labklājības ministrija un Finanšu ministrija turpmāk nodarbosies arī ar Veselības apdrošināšanas likuma izstrādi. Likumu plānots izstrādāt līdz 2018.gada 1.septembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu