Divu mēnešu laikā var nākties izsvērt, vai saglabāt Cēsu klīnikas Dzemdību nodaļu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Aptuveni divu mēnešu laikā Cēsu klīnika varētu pārskatīt tai pieejamās iespējas un lemt par to, vai saglabāt Dzemdību nodaļu, pieļāva slimnīcas valdes priekšsēdētāja Ingūna Liepa.

Tā kā pašlaik klīnika slēdz līgumu ar Vidzemes slimnīcu, tas nozīmētu, ka Cēsu grūtnieču dzemdību pieņemšanu varētu pārņemt slimnīca Valmierā. Līgums paredz, ka viena ārstniecības iestāde var pārņemt otras profilu, lai nodrošinātu attiecīgā pakalpojuma pieejamību visā reģionā.

Dzemdību nodaļas slēgšana gan nenozīmētu, ka ginekoloģiskie pakalpojumi Cēsīs vairs nebūtu pieejami. Tieši otrādi, tie būs pieejami un to kvalitāte varētu uzlaboties, saka Liepa. Valdes priekšsēdētāja atzīmē, ka pat par spīti teju gadu ilgušajam krīzes stāvoklim dzemdību nodaļā, grūtnieču aprūpe un ginekoloģisko pakalpojumu kvalitāte Cēsu klīnikā ir tikai augusi.

Jāņem vērā arī tas, ka valstī mazinās dzimstības radītāji un rūk arī to sieviešu skaits vecumā, kurā var radīt bērnus, norāda Liepa. Pērn Cēsu klīnikā piedzima 429 mazuļi, šogad tie varētu būt 380, kas nozīmē, ka vidēji dienā slimnīcā tiek pieņemtas vienas dzemdības.

Cēsu klīnika jau teju gadu ir grūtības piesaistīt ginekologus, kas būtu ar mieru strādāt gan ambulatori, gan stacionāri. Šobrīd speciālistu noslogotības dēļ klīnikai nācies ierobežot ambulatoro pieņemšanu, ultrasonogrāfisko un operāciju dienas stacionārā pieejamību, jo visi ginekologi strādā dzemdību palīdzībā.

Nodaļā ir trīs ārstes ginekoloģes-dzemdību speciālistes, kuras strādā gan ambulatori, gan stacionāri, kas nozīmē, ka sievietes strādā diennakts režīmā katru trešo diennakti. Viena no ārstēm saslimusi darba laikā, un šobrīd ārstējas, stāsta klīnikas galvenā ārste Anda Krastiņa.

Dzemdību nodaļa kopš 27.oktobra vairs nepieņem jaunās dzemdētājas, bet no 1.novembra tā būs slēgta uz nenoteiktu laiku. Veselības ministrija ir informēta, ka Cēsu klīnikai ir nepieciešams ginekologs-dzemdību speciālists, kas nozīmē, ka slimnīcā būs pieejama valsts apmaksāta rezidentūras vieta. Tāpat atkal tiks uzrunātas ārstu asociācijas un rezidentūru vadītāji par pēdējā gada rezidentiem, taču Liepa nelolo lielas cerības, jo iepriekšējās divas reizes - vasarā, kad ārstes devās atvaļinājumā, un gada sākumā, kad speciālistēm bija veselības problēmas - šie soļi nav devuši rezultātu.

Pašlaik Cēsu klīnikā ir divas rezidentes ginekoloģijā, tomēr iekams viena no viņām būs tiesīga pastāvīgi strādāt paies trīs ar pusi gadi, kas ir pārāk ilgs laiks, norāda Liepa. Otrai jāmācās vēl piecus gadus.

Šobrīd pašvaldība jaunajiem speciālistiem, kuri atrodas rezidentu apmācībā, ik mēnesī izmaksā stipendiju, turklāt Cēsīs deklarētiem jaunajiem ārstiem pašvaldība palīdz segt rezidentūras studiju maksu. Rezidentiem no citām vietām finansiāli palīdz pati slimnīca. Tāpat jaunie speciālisti, pārnākot uz Cēsīm, var cerēt uz pašvaldības dzīvokli un priekšrocībām bērniem rindā uz bērnu dārziem. Liepa min arī piemēru, ka slimnīca palīdz ārstu pārim, kuri pārnākuši pie viņiem, atrisināt finansiālās saistības ar pašvaldībām, kur tie bijuši iepriekš.

Kamēr citās ārstniecības nodaļās nepastāv draudi ka viena ārsta slimības dēļ varētu apstāties darbs un Liepa pat uzteic, ka kopumā situācija ir pat uzlabojusies, pateicoties valsts atbalstam, lai ārstus mudinātu strādāt reģionos, Cēsīs dzemdību nodaļai ir grūtības atrast ārstus, kas būtu gatavi strādāt gan ambulatori, gan stacionāri, jo šādu speciālistu nemaz nav tik daudz, norāda Krastiņa.

Uz Dzemdību nodaļas slēgšanas laiku, tās speciālisti piesaistīti citām klīnikas ārstniecības nodaļām.

Raidījums«LNT ziņas» jau vēstīja, ka 27.oktobra plkst.16 Cēsu klīnika pārtraukusi jauno dzemdētāju uzņemšanu, bet no 1.novembra dzemdību nodaļa tiks slēgta uz nenoteiktu laiku.

Tuvākās slimnīcas ar dzemdību nodaļām atrodas Siguldā un Valmierā.

Savukārt Cēsu slimnīcas dzemdību nodaļas personālam ir piedāvātas pozīcijas citās slimnīcas nodaļās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu