Aicina rast iespēju paaugstināt darba samaksas līmeni Rīgas pašvaldībā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eksperti aicina rast iespēju paaugstināt darba samaksas līmeni Rīgas pašvaldībā, jo šobrīd tas ir zaudējis konkurētspēju ar valsts un privāto sektoru, teikts «2016.gada pārskatā par Rīgas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030.gadam ieviešanu».

Pārskata autori norāda, ka 2008.gadā 3.ceturksnī vidējais darba samaksas līmenis Rīgas pilsētas pašvaldībā bija par 4% augstāks nekā pilsētas privātajā sektorā, taču 2016.gada 3.ceturksnī tas bijis jau par 18% zemāks. Šādu situāciju radījis nevienmērīgais darba samaksas pieaugums dažādos Latvijas tautsaimniecības sektoros.

Autori norāda, ka turpmāko gadu attīstības un finanšu plānošanā jāņem vērā nepieciešamība paaugstināt nodarbināto darba samaksas konkurētspēju, kā vienu no nepieciešamajiem faktoriem, kas sekmē pašvaldības vidēja un ilgtermiņa plānu sasniegšanu.

Kā viens no primārākajiem Rīgas pašvaldības darbiem tiek uzskaitīts kongresu, konferenču un korporatīvo pasākumu organizēšanas vietu veidošana, jo Rīgā esot šādu telpu trūkums. Autori skaidro, ka uz priekšdienām šādu vietu attīstīšana palielinātu darījumu tūrisma plūsmu un arī viesnīcu noslogojumu.

Pārskata dati norāda, ka pilsētā pārāk lēni tiek attīstīta arī veloinfrastruktūra. Lai gan katru gadu arvien vairāk cilvēku kā pārvietošanās līdzekli izmanto velosipēdu, taču to skaits pieaugtu vēl intensīvāk, ja iedzīvotāji justos droši un būtu pieejamas velojoslas, veloceļi un velosipēdu novietnes. Veloinfrastruktūras attīstīšana vienlaikus varētu samazināt sastrēgumus un ielu noslodzi Rīgā, vairāk atbrīvojot ielas no automašīnām, lai sabiedriskais transports varētu kursēt bez sarežģījumiem, kā arī ilgākā laika posmā veicinātu gaisa kvalitātes uzlabošanos.

Tāpat ziņots, ka Rīgas pašvaldības policijai (RPP) būtu nepieciešams pievērst lielāku uzmanību izglītojošo pasākumu organizēšanai mācību iestādēs, lai informētu bērnus un jauniešus par drošības ievērošanu dažādās situācijās. Saskaņā ar RPP sniegto informāciju Rīgas mācību iestādēs organizēto izglītojošo pasākumu skaits kopš 2013.gada ir samazinājies par 41,8%.

Savukārt pozitīvi vērtētas tiek pilsētas attīstības tendences saistībā ar cīņu pret pilsētvidi degradējošām ēkām. Pārskatā norādīts, ka nekustamā īpašumu nodokļa likmes paaugstināšana graustiem ir «teicams» lēmums un graustu apsekošana un piespiedu sakārtošana būtu intensīvi jāturpina.

Saistībā ar siltumenerģiju, dati liecina, ka 2016.gada decembrī Rīgā bija mazākais siltumenerģijas tarifs no Latvijas lielajām pilsētām.

Autori norāda, ka ilgtspējīgas, tīras un zaļas vides attīstībai ir svarīgi turpināt arī iesāktos dabas, apstādījumu un ūdens teritoriju apsaimniekošanas un attīstības darbus. Arī gaisa kvalitātes uzlabošana, trokšņa diskomforta zonu samazināšana un pretplūdu pasākumu īstenošana ir aktuālo vides kvalitātes paaugstināšanas jautājumu sarakstā.

Tāpat pārskata autori norāda, ka nepieciešams turpināt nodrošināt nevalstisko organizāciju (NVO) projektu īstenošanu, jo tas kopumā veicina vienotas un iecietīgas sabiedrības veidošanu. Dati liecina, ka pašvaldības Sabiedrības integrācijas projektu konkursā NVO katru gadu tiek atbalstīti arvien vairāk projektu - 2015.gadā tika atbalstīti 65 projekti, bet 2016.gadā jau 88.

Rīgas ilgtspējīgas attīstības 2016.gada pārskats aptver vairākas nozares - izglītību, drošību, kultūru, uzņēmējdarbību, sociālos pabalstus un daudzas citas, un pārskata autori izcēluši vairākas kā pozitīvas, tā negatīvas tendences pilsētas attīstības plānā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu