Četru patronu un aptveres kontrabandā savulaik nepatiesi apsūdzētais karavīrs no valsts piedzen € 1000

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Četru patronu un vienas pistoles aptveres neatļautā ievešanā Latvijā apsūdzētais un vēlāk attaisnotais Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīrs Vladimirs Bakuļins, kurš jau atvaļinājies no dienesta, saistībā ar nepatiesās apsūdzības celšanu no valsts piedzinis 1000 eiro morālā kaitējuma kompensāciju, vēsta laikraksts «Latvijas Avīze» (LA).

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 2009.gadā prokuratūra Bakuļinam cēla apsūdzību par ieroču un munīcijas kontrabandu, jo viņa mantās pēc atgriešanās no dienesta Afganistānā tika atrasta tukša pistoles «Glock» aptvere un četras 5,56 milimetru triecienšautenes patronas. Apsūdzētais skaidroja, ka patronas acīmredzot aizmirsis uzkabes vestē pēc šaušanas. Viņa advokāts uzsvēra, ka notikušais ir tikai aizmāršības sekas, par ko nebūtu jārosina krimināllieta.

2010.gada 16.augustā Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa Bakuļinu celtajā apsūdzībā pilnībā attaisnoja.

Kā raksta LA, vēlāk Bakuļins apņēmās tiesāties par savu godu, jo uzskatīja, ka nebija pelnījis bailes, kaunu, pazemojumu, sagrautu militāro karjeru, ticības zaudēšanu savai valstij, kuras labā desmit gadus bija dienējis. Kopā ar advokātu viņš nolēma no valsts pārvaldes iestādēm prasīt 5000 latu (7114 eiro) morālā kaitējuma kompensāciju.

2013.gadā Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa karavīra prasību noraidīja, uzskatot, ka Bakuļins nav pierādījis, kādi likumā paredzēti morālie zaudējumi viņam bijuši. Tiesības neesot aizskartas, sabiedrība par viņu uzskatu nav mainījusi un kriminālprocesa sākšana, izmeklēšana un tiesvedība bijusi likumīga un tādējādi nav uzskatāma par personas tiesību aizskārumu.

Bakuļins par šo sev nelabvēlīgo spriedumu civillietā iesniedza apelācijas sūdzību, kas 2014.gadā tika noraidīta. Tomēr vēlāk Augstākā tiesa spriedumu atcēla un nodeva lietu jaunai izskatīšanai Rīgas apgabaltiesā, kas nupat prasību daļēji apmierināja, piedzenot no valsts par labu bijušajam karavīram morālā kaitējuma kompensāciju 1000 eiro apmērā, raksta LA.

Minētajā Rīgas apgabaltiesas spriedumā tiesneši atzinuši, ka karavīrs tomēr morāli cietis un pārdzīvojis. Kompensācijas apjoms noteikts pēc tiesas ieskata, ņemot vērā tās taisnības apziņu, vispārējos tiesību principus, apstākļus, sekas, valsts ekonomisko stāvokli un tiesu praksi.

Bakuļina advokāts Edgars Štāls (iepriekš - Butis) ar tiesas prāvas iznākumu esot apmierināts, un arī pats bijušais karavīrs tālāk tiesāties vairs neesot noskaņots. «Labi, ka uzvarējām. Ar summu apmierināts neesmu, bet negribu vairs tiesāties. Tas ir morāli grūti. Negribu vairs ne sevi, ne citus uztraukt,» laikrakstam izteicies Bakuļins.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu