«Plaisa starp dzimumiem»: Latvija - 20.vietā pasaulē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Islande kārtējo gadu pēc kārtas saglabājusi pirmo vietu pasaulē dzimumu vienlīdzības ziņā, savukārt Latvija ierindojusies 20.vietā, liecina Pasaules Ekonomikas foruma (WEF) ikgadējais ziņojums par dzimumu vienlīdzību pasaulē.

Saraksta pirmās vietas tradicionāli ieņem Ziemeļvalstis: otrajā vietā atrodas Norvēģija, trešajā - Somija, ceturtajā - Āfrikas valsts Ruanda, bet piecinieku noslēdz Zviedrija.

Latvija ierindojusies 20.vietā, gada laikā nokrītot par divām vietām un atslīdot atpakaļ uz 2015.gadā ieņemto vietu. Vēl 2013.gadā Latvija ierindojās 12.vietā, bet 2014.gadā bija noslīdējusi uz 15.vietu. Vērtējot pēc atsevišķām jomām, Latvija ir starp valstīm ar visaugstāko novērtējumu sieviešu izglītības iespēju un veselības un mūža ilguma ziņā, kur abās kategorijās Latvija kopā ar virkni citu valstu dala pirmo vietu. Savukārt pēc sieviešu līdzdalības ekonomikā Latvija ierindojas 15.vietā, bet pēc līdzdalības politikā - 41.vietā.

Savukārt Lietuva un Igaunija sarakstā ierindojas krietni zemāk - Lietuva ieņem 28.vietu, kas saistīts ar zemu novērtējumu sieviešu ekonomiskās līdzdalības un iespēju (28.vieta) un politiskā līdzdalības (42.vieta) jomās.

No Baltijas valstīm dzimumu vienlīdzības ziņā viszemākajā pozīcijā ir Igaunija, kas ierindojas 37.vietā, saņemot zemu novērtējumu par sieviešu ekonomiskās līdzdalības (38.vieta.), politiskās līdzdalības (52.vieta) un veselības un mūža ilguma (36.vieta) jomās.

WEF pētījumā mērīta «plaisa starp dzimumiem» četrās būtiskās dzimumu nevienlīdzības jomās - ekonomiskā līdzdalība un iespējas, izglītības iespējas, politiskā līdzdalība, kā arī veselība un mūža ilgums.

Vissliktākā situācija sieviešu vienlīdzības jomā ir Irānā, Čadā, Sīrijā, Pakistānā un Jemenā.

No pētījumā apskatītajām 144 valstīm 82 valstīs dzimumu vienlīdzība aizvadītā gada laikā uzlabojusies, bet 60 - pasliktinājusies, norāda WEF.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu