Ventspils slimnīca joprojām neatklāj informāciju par kataraktas operāciju komplikāciju iemesliem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pirms Veselības inspekcijas (VI) gala slēdziena par kataraktas operāciju komplikāciju iemesliem Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca nekomentēs slimnīcā veikto bakteoroloģisko izmeklējumu rezultātus, informēja slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Viola Grinvalde.

«Informēju, ka līdz VI gala slēdzienam papildu informācija medijiem par kataraktas operāciju komplikāciju izmeklējumu rezultātiem netiks sniegta,» norādīja slimnīcas pārstāve. To, kad VI sniegs gala slēdzienu, Grinvalde nezināja pateikt, skaidrojot, ka slimnīca to nevar ietekmēt.

Kā ziņots, desmit pacientiem bija radušās medicīniska rakstura komplikācijas pēc 14.oktobrī Ventspils slimnīcā veiktajām acs kataraktas operācijām. Deviņi no viņiem tika ievietoti Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā.

Šiem pacientiem tika konstatēts purulents endoftalmīts - acs infekcija, kas saskaņā ar pasaules valstu medicīnas statistiku tiek konstatēta vidēji līdz 0,7% gadījumos no veikto acu operāciju skaita, norādīja slimnīcā. Ventspils slimnīcā acu operāciju pacientiem līdz šim endoftalmīts nebija konstatēts. «Diemžēl jebkurai operācijai pastāv inficēšanās risks - jo lielāks ir operāciju skaits, jo lielāks pacientu skaits ir pakļauts infekciju riskam,» iepriekš teikts slimnīcas paziņojumā.

Lai noskaidrotu iespējamo infekcijas avotu, tika veikti bakterioloģiskie izmeklējumi. Tika paņemti noskalojumi un uzsējumi no operācijas zāles virsmām, galdiem, krēsliem un grīdām, uzsējumi no izmantotajiem materiāliem, instrumentiem, šķīdumiem, uzgaļiem, atkārtotajai sterilizācijai nodotajiem instrumentu komplektiem un sterilizācijas iekārtām. Sterilitāti noteica arī operācijas zāles gaisam. Tāpat paņemti uzsējumi no citu slimnīcas operāciju zāļu virsmām, kā arī no instrumentiem un citiem materiāliem, kas tikuši sterilizēti kopā ar kataraktas operācijās izmantotajiem.

Pirms divām nedēļām slimnīca informēja, ka pagaidām bakterioloģiskie izmeklējumi bijuši negatīvi - baktēriju augšana netika konstatēta. Vienlaikus slimnīca toreiz norādīja, ka izmeklējumi turpināsies kopumā 14 dienas, jo atsevišķas baktērijas aug lēnāk.

VI iepriekš informēja, ka VI amatpersonas 20.oktobrī veica kontroli slimnīcā saistībā ar saņemto informāciju par 14.oktobrī veiktajām kataraktas operācijām un pacientu komplikācijām pēc tām. Kontroles laikā tika pārbaudīti slimnīcas veiktie pasākumi pēcoperācijas komplikāciju izmeklēšanā, higiēnisko un pretepidēmisko pasākumu ievērošana slimnīcas acu slimību operācijas zālē un apskates telpā, kā arī medicīniskā dokumentācija.

Pēc VI sniegtās informācijas, slimnīca veica visus iespējamos pasākumus, lai noskaidrotu komplikāciju rašanās cēloni. Patlaban slimnīca ir pārtraukusi kataraktas operāciju veikšanu, kā arī veikusi paraugu noņemšanu bakterioloģiskai kontrolei. Pēc izmeklējumu rezultātu saņemšanas VI tos izvērtēs un, apkopojot ar kontroles laikā iegūto informāciju, sniegs slēdzienu par konkrētajā gadījumā konstatēto.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu