IZM rosina no nākamā gada aizliegt dibināt jaunas internātskolas, savukārt esošās darbu varēs turpināt līdz 2019.gada augstam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pavel Lisitsyn / Sputnik

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) rosina no nākamā gada aizliegt dibināt jaunas internātskolas, savukārt esošās internātskolas savu darbību varēs turpināt līdz 2019.gada augustam.

Kā liecina IZM priekšlikums pārejas noteikumiem grozījumos Izglītības likumā, jaunu internātskolu dibināšana no 2018.gada 1.janvāra nebūs atļauta, savukārt internātskolas, kas nodibinātas līdz minētajam datumam, būs tiesīgas turpināt savu darbību līdz 2019.gada 31.jūlijam. Tāpat pašvaldībām, kuru padotībā ir internātskolas, līdz 2018.gada 31.jūnijam Valsts pārvaldes iekārtas likumā noteiktajā kārtībā būtu jāpieņem lēmums, kas paredz internātskolu likvidācijas, reorganizācijas vai iekšējās reorganizācijas pabeigšanu līdz 2019.gada 31.jūlijam, tostarp nodrošinot izglītības iestādes nosaukuma atbilstību normatīvajiem aktiem, kā arī paredzot izglītojamo tiesības turpināt izglītības ieguvi attiecīgās pašvaldības vispārējās izglītības iestādēs pēc internātskolas darbības izbeigšanas.

Grozījumu priekšlikumos iesniegtie pārejas noteikumi arī paredz, ka Ministru kabinetam līdz 2018.gada 31.martam jāizstrādā un jāiesniedz Saeimai likumprojekts par nepieciešamajiem grozījumiem Vispārējās izglītības likumā, paredzot ar 2019.gada 1.augustu izslēgt no likuma normas par izglītības ieguves iespējām internātskolas, kas nav speciālās izglītības iestādes.

Latvijas Pašvaldību savienība savā vēstulē par priekšlikumiem grozījumiem Izglītības likumam aicināja no likumprojekta pavisam izslēgt grozījumus, kas attiecas uz internātskolu darbību.

Kā ziņots, Ministru kabinets 3.oktobrī atbalstīja grozījumus Izglītības likumā, kas paredz pārtraukt uzturēšanas izdevumu segšanu no valsts budžeta pašvaldību internātskolās un speciālās pirmsskolas izglītības iestādēs, šo pienākumu uzliekot pašvaldībām.

Tomēr koalīcijas partneri vēlāk piekrituši Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) rosinājumam nākamgad daļēji vēl turpināt internātskolu finansēšanu no valsts budžeta, žurnālistiem pastāstīja ZZS Saeima frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. Šāds risinājums tiktu ieviests uz vienu gadu, skaidroja Brigmanis.

Patlaban Latvijā ir 12 internātskolas, kas atrodas 11 pašvaldībās.

Šī likuma izmaiņas saistītas ar nākamā gada valsts budžetu. Galīgajā lasījumā Saeima par likumprojektu plāno lemt novembra beigās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu