Situācija ar laikrakstiem krievu valodā Latvijā analoģiska tai, kāda bija 1935.gadā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā krievu valodā iznākošo preses izdevumu tirgū var būt divi līdz trīs dienas laikraksti, nevis viens, kā tas ir pašlaik, liecina aģentūras LETA veiktais pētījums.

Patlaban situācija Latvijā papīra formātā krievu valodā iznākošo nacionālo laikrakstu tirgū ir analoģiska situācijai 1935.gadā. Tolaik valstī bija viens laikraksts «Segodņa». Tagad, tāpat kā pirms 82 gadiem, arī pastāv tikai viens dienas laikraksts krievu valodā, un tā nosaukums arī ir «Segodņa».

Starpība ir tāda, ka 1935.gadā, pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā dzīvoja 168,3 tūkstoši cilvēku, kas sevi identificēja kā krievus, bet tagad - 495,5 tūkstoši.

Krievu valodā iznākošo laikrakstu skaits maksimāli atbilda Latvijā dzīvojošo krievu skaitam 2013.gadā, kad valstī bija trīs krievu laikraksti uz 530 tūkstošiem cilvēku, kas sevi identificēja kā krievus. No 2000. līdz 2013.gadam iznāca četri līdz seši dienas laikraksti krievu valodā, un piedāvājums bija acīmredzami pārāk liels.

Tādējādi, pat ņemot vērā iedzīvotāju skaita samazināšanos (2013.gadā Latvija dzīvoja 530,4 tūkstoši krievu, bet 2017.gadā dzīvo 495,5 tūkstoši), valstī var būt no diviem līdz trim nacionāla mēroga dienas laikrakstiem krievu valodā. Tam par labu liecina arī 45 līdz 69 gadu cilvēku īpatsvara palielināšanās - šā vecuma cilvēki tradicionāli tiek uzskatīti par drukātās preses galvenajiem patērētājiem. Savukārt 25 līdz 44 gadus veco cilvēku, kurus tradicionāli uzskata par galvenajiem informācijas patērētājiem internetā, proporcija gadu no gada samazinās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu