Aprūpes centrā «Rīga» vardarbība pret bērniem; nemāca pat higiēnas normas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc saņemtām konkrētām sūdzībām Labklājības ministrija rosināja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai (VBTAI) sadarbībā ar biedrību «Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi» veikt padziļināto bērnu tiesību ievērošanas pārbaudi valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) «Rīga» filiālē «Rīga», kas atrodas Kapseļu ielā 31/18. Pārbaudē konstatēti vairāki pārkāpumi.

Filiāle nodrošina ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus bērniem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem līdz divu gadu vecumam, bērniem ar fiziskās un garīgās attīstības traucējumiem līdz četru gadu vecumam un bērniem invalīdiem ar smagiem garīgās attīstības traucējumiem, kuri nav sasnieguši 18 gadu vecumu, TVNET uzzināja Labklājības ministrijā.

Pārbaudes laikā tika konstatēts, ka tiek pieļauta emocionāli un fiziski vardarbīga attieksme pret bērniem un atsevišķos gadījumos pakalpojumi tiek sniegti viņiem nepiemērotā vidē. Piemēram, secināts, ka bērniem netiek savlaicīgi veikta autiņbiksīšu nomaiņa, kas bērnam rada diskomfortu un attiecīgi arī uzvedības pārmaiņas. Bērniem nav individuālu higiēnas piederumu, bieži nav pat individuāla apģērba.

Pārbaude arī konstatēja, ka filiālē «Rīga» netiek pienācīgi nodrošināta bērnu veselības aprūpe - nenotiek ārstēšana pēc ārsta noteiktā plāna, netiek laikus organizētas psihiatra, stomatologa konsultācijas. Tāpat atklāts, ka pavirši un slikti organizēta bērnu audzināšana un izglītošana.

Bērniem netiek mācītas elementāras pašaprūpes iemaņas un higiēnas normas. Pārbaudes laikā konstatēts, ka vispār nav redzams, ka kāds mēģinātu noskaidrot bērna viedokli ar viņu saistītajos jautājumos, kas liek secināt, ka šajā institūcijā bērni diemžēl ir sistēmas elements, nevis personības ar individuālām vajadzībām.

«Pārbaudē atklātais skaidri liecina par ļoti nopietniem un būtiskiem bērnu tiesību pārkāpumiem, kas kategoriski nav pieļaujams. Ja šādi pārkāpumi tiktu atklāti kādā ģimenē vai audžuģimenē, tad bērni no tās acumirklī tiktu izņemti. Mums vienreiz ir jābeidz aizstāvēt institūcijas un vecās sistēmas pastāvēšanu,» uzsvēris labklājības ministrs Jānis Reirs.

Pēc ziņojuma par pārbaudes rezultātiem VSAC «Rīga» filiālē «Rīga» Labklājības ministrija ir sākusi izvērtēt pārkāpumos iesaistīto amatpersonu konkrēto atbildību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu