Bergmanis: Krievijas iespējamā iecere rīkot «Zapad» biežāk pagaidām ir tikai paziņojums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Krievijas iespējamā iecere rīkot militārās mācības «Zapad» NATO austrumu robežu tuvumā ik pēc diviem gadiem pagaidām ir tikai paziņojums, taču īstenošanas gadījumā Latvijai ar to būs jārēķinās, sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), kurš atrodas vizītē Somijā.

«Ja tas tiks īstenots, tad mums savlaicīgi jāgatavojas, taču pagaidām tas ir tikai paziņojums,» norādīja ministrs, piebilstot, ka šobrīd šajā jautājumā nav pamata pārskatīt valsts aizsardzības plānus.

Šodien ministrs Somijā piedalījās sanāksmē kopā ar Ziemeļvalstu, Baltijas valstu un Lielbritānijas, Vācijas, Nīderlandes, Polijas un ASV aizsardzības ministriem. «Zapad» tēma tikusi skarta arī šajā sanāksmē un Bergmaņa kolēģi atzinuši, ka mācības notikušas daudz plašākā mērogā, nekā deklarēts.

Ministri pārspieduši drošības situāciju visā reģionā un secinājuši, ka valstis palielina izdevumus aizsardzībai, jo drošības situācija ir mainījusies. Tāpat ministri runājuši par reģionā rīkotajām militārajām mācībām un iespējamām sadarbības iespējām starptautiskajās operācijās un misijās.

«Mums jācenšas sadarboties, jo bez Somijas un Zviedrijas iesaistes būs grūti drošību īstenot,» uzsvēra ministrs.

Bergmanis īpaši atzīmēja ASV aizsardzības ministra Džeimsa Matisa dalību sanāksmē, kas ir nozīmīgs signāls reģiona drošībai.

Jau ziņots, ka Krievijas un Baltkrievijas kopīgo mācību «Zapad 2017» aktīvais posms norisinājās no 14. līdz 20.septembrim. Šādi kopīgie militārie manevri līdz šim tika rīkoti ik pēc četriem gadiem.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins plāno rīkot vērienīgos militāros manevrus «Zapad» NATO austrumu robežu tuvumā ik pēc diviem gadiem, oktobra beigās vēstīja vācu žurnāls «Der Spiegel».

Ja līdz šim manevri «Zapad» tika rīkoti ik pēc četriem gadiem, turpmāk militārās mācības sadarbībā ar Baltkrieviju, kurās piedalās līdz 100 000 karavīru, simtiem tanku un lidmašīnu, varētu notikt katru otro gadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu