Psihologi: Ziemassvētku mūzika ir kaitīga cilvēka garīgajai veselībai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Zināms, ka atsevišķas smaržas, garšas vai skaņas cilvēkam var ātri vien uzjundīt vajadzīgo Ziemassvētku noskaņojumu, tomēr pētnieki brīdina, ka pārāk bieža Ziemassvētku dziesmu klausīšanās var negatīvi ietekmēt indivīda garīgo veselību.

«Ziemassvētku dziesmas var likt mums justies kā sprostā – tas ir pastāvīgs atgādinājums tam, ka jāpērk dāvanas, jāorganizē svinības vai jāgatavo svētku galds,» skaidroja psiholoģe Linda Blēra (Linda Blair).

Kā vēsta ārvalstu mediji, Ziemassvētku skaņdarbi īpaši kaitīgi var būt cilvēkiem, kuri strādā apkalpošanas sfērā un ir spiesti šīs apnicīgās dziesmas klausīties visu dienu.

Ir skaidrs, ka šāda veida mūzika biznesam nāk tikai par labu, jo tā iedvesmo cilvēkus tērēt vairāk naudas, tomēr apkalpojošajam personālam tā var būt destruktīva.

Noskaidrots, ka aptuveni 61% cilvēku Ziemassvētku iepirkšanās drudža laikā piedzīvo paaugstinātu stresu.

«Ziemassvētku mūzika, nomācot cilvēka loģisko domāšanu, manipulē ar tā emocijām,» piebilda Blēra.

Tomēr šī mūzika, kas iepirkšanās centros nemitīgi atkārtojas un skan visu dienu, uz klientiem un darbiniekiem iedarbojas ļoti dažādi. Apkalpojošajam personālām ir pamatīgi jānopūlas, lai spētu koncentrēties savam darbam un nedzirdētu apnicīgos skaņdarbus.

Mūzika iedarbojas uz dažādiem smadzeņu rajoniem, kas atbild par emocijām, refleksiem, atmiņām, iztēli un spriešanas spēju. Piemēram, tā cilvēkam izraisa psiholoģisku fenomenu, kad viņam sāk patikt lietas tikai tāpēc, ka tās nemitīgi atrodas acu priekšā.

Ja cilvēks Ziemassvētku dziesmas dzird reti, tad tās var uzjundīt viņā patīkamu svētku noskaņojumu, bet ja cilvēkam šī mūzika jāklausās katru dienu, tad efekts var būt pilnīgi pretējs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu