Pētnieki satraukti par VDK lietu dokumentu pazušanu no tiesu arhīviem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas vēstures pētnieki ir satraukti par Latvijas Padomju sociālistiskās republikas (LPSR) Valsts drošības komitejas (VDK) lietu dokumentu pazušanu no tiesu arhīviem, pauda Latvijas LPSR Valsts drošības komitejas zinātniskās izpētes komisijas priekšsēdētājs Kārlis Kangeris.

Trešdien Rīgas rajona tiesa atteikusi sniegt informāciju komisijai, norādot, ka neizsniegs 1990.gada LPSR Augstākās padomes vēlēšanu rezultātā ieceltā ministru padomes priekšsēdētāja Ivara

Godmaņa iespējamās sadarbības ar VDK jeb čeku lietu, jo konstatēts, ka šī lieta tiesas arhīvā vairs neatrodas.

Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) pārstāve Māra Sprūdža informējusi komisiju, ka iesniegums ar lūgumu pārbaudīt, vai arhīvā lieta atrodas, tika nosūtīts LNA Siguldas zonālajam arhīvam, kurā glabājas Rīgas rajona tiesas dokumenti, tomēr varbūtība, ka lieta ir arhīvā, esot ļoti niecīga.

Kangeris norādīja, ka zinātniekus lietas iespējamā pazušana satrauc, jo jau iepriekš Valmieras tiesa kādu citu čekas sadarbības lietu iznīcinājusi, tātad vairs nav iespējams iepazīt tiesā sniegtās liecības. «Par to mēs savulaik rakstījām gan Nacionālajam arhīvam, gan visādām institūcijām, proti, ka to nevar darīt, jo lietas ir jāsargā,» sacīja Kangeris.

Vēsturnieks paskaidroja, ka Godmaņa lieta tika meklēta saistībā ar pētniecības projektu, tomēr tiesa paziņoja, ka to vairs nevar atrast. «Mēs uzskatām, ka tiesas materiāli ir ļoti būtiski, jo tajos ir daudz cilvēku un bijušo VDK darbinieku liecības, kas pētniecībai ir ļoti nozīmīgas. Šī iemesla dēļ mēs pūlamies visām tiesām un institūcijām norādīt - šos dokumentus nedrīkst iznīcināt,» uzsvēra Kangeris.

Vienlaikus viņš norādīja, ka tas, vai šī lieta tiešām pazudusi, nav skaidrs, jo, iespējams, sīkāk meklējot, varēs noskaidrot, kur lieta nonākusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu