Nelegālo gāzes balonu tirgus - milzīgs un bīstams

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

9.novembra rītā Valmierā, iespējams, eksplodējot noplūdušai gāzei, gandrīz pilnībā sagruva dzīvojamā māja un cieta viens cilvēks. Ņemot vērā, ka gandrīz pusē mājsaimniecību tiek lietoti gāzes baloni – īpaši daudz laukos un mazturīgo iedzīvotāju segmentā, daudzi uztraucas par savu drošību, jo uzskata, ka vecie gāzes baloni ir nedroši. SIA «Latvijas propāna gāze» uzskata, ka problēma ir nevis vecajos balonos, bet nepareizā balonu lietošanā un faktā, ka tirgū ir daudz nelegālo tirgotāju, kas nepārbauda balonus.

9.novembra rītā Valmierā, Brīvības ielā notika sprādziens dzīvojamā mājā, kurā cieta viens cilvēks. Ēka ir gandrīz sagrauta. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests kā iespējamo eksplozijas iemeslu min gāzes noplūdi no gāzes plīts vai balona.

Latvijā ir ap 10 uzpildāmās sašķidrinātās naftas gāzes tirgotāju, lielākais – SIA «Latvijas propāna gāze». Tomēr eksistē ne mazums nelegālo tirgotāju ar nelielu klientu skaitu, kas gāzi uzglabā garāžas tvertnē un par sava darba kvalitāti daudz galvu nelauza.

Padomju laikos ražoto, ilgmūžīgo gāzes trauku izmantošanas termiņš jau vairākas reizes pagarināts, un arī šobrīd noteiktās 2017. gada beigas, izskatās, nepaliks punktu vecajiem baloniem. Pakāpeniski tiks izņemti tikai tie baloni, kuri apritē ir 40 gadus un ilgāk, skaidro SIA «Latvijas propāna gāze» pārvaldes pārstāvis Aleksejs Margevičs. Visiem vecajiem baloniem tiks nomainīts vārsts, ar kuru regulē gāzes plūsmu (ventilis).

«Tas ir mīts, ka sprāgst gāzes balons. Sprādziens var notikt, ja gāze ir noplūdusi,» skaidro Margevičs, norādot, ka visbiežāk problēmu cēlonis ir tieši ventilis. Turklāt viennozīmīgi nevar teikt, ka jaunie gāzes baloni ir labāki par vecajiem, kas ražoti padomju laikā no izturīga materiāla, ievērojot valsts standartu.

«Jaunie baloni», nākuši no Ķīnas vai Taizemes, var būt izgatavoti no mazāk izturīga un nedroša materiāla.

«Uzpildītājam ir jāpārbauda gāzes balons, pievēršot uzmanību defektiem. Diemžēl realitātē daudzi uzņēmēji, kas gāzi tirgo nelegāli, nepievērš uzmanību balona stāvoklim,» skaidro speciālists. Nelegālie tirgotāji visbiežāk savus pakalpojumus piedāvā lauku iedzīvotājiem. Turklāt gāzes baloni tiek ievesti no Lietuvas.

Vēl kāds būtisks aspekts ir instrukcija, ko cilvēki nelasa.

Viņiem liekas: ai, kas tur liels – gāzes balons!

«Cilvēki domā, ka visu mūžu lieto gāzi, tāpēc zina noteikumus. Patiesībā viņi nezina, kā reaģēt, ja izplatās gāzes smaka. Instrukcija, kurā ir aprakstīts, kā rīkoties, ir piestiprināta gāzes balonam.»

Lai gan ugunsdrošības noteikumi liedz dzīvoklī turēt vairākus rezerves gāzes balonus, realitātē neviens nekontrolē, vai kāds pensionārs nav piekrāvis mājokli ar gāzes baloniem. Nereti iedzīvotāji rezerves gāzes balonu tur šķūnītī, uz bēniņiem, pagrabā vai citās palīgtelpās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu