Veide: VM meklē visus iespējamos veidus, kā uzspiest Latvijas iedzīvotājiem vāju e-veselību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Veselības ministrija (VM) meklē visus iespējamos veidus, kā uzspiest Latvijas iedzīvotājiem vāju e-veselību, pauda Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) prezidente Sarmīte Veide.

VM šodien paziņoja, ka Nacionālais veselības dienests (NVD) valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem piedāvās noslēgt jaunus un uzlabotus līgumus, tomēr dienests līgumus slēgs tikai ar aprūpes sniedzējiem, kuri lieto e-veselību.

LĢĀA nav apmierināta ar šādu VM rīcību un tā liecina, ka VM meklē visus iespējamos veidus, kā uzspiest Latvijas iedzīvotājiem vāju e-veselību. «Šāda sistēma atņems nepieņemami lielu daļu no pacienta pieņemšanas laika, ārsts būs mazāk pieejams un tas nav sabiedrības interesēs,» uzsvēra Veide.

Viņa norādīja, ka ministrija pieprasa ievadīt veselības datus bez pacienta piekrišanas, pacients nevar liegt pieeju izrakstītajām receptēm, pēc kurām var noprast slimību diagnozes, tāpat valsts kavējas ar slimības diagnožu izslēgšanu no darbnespējas lapām - to plāno ieviest tikai no nākamā gada 1.marta.

Tāpat LĢĀA prezidente uzver, ka kompensējamo medikamentu recepšu izrakstīšana e-veselībā ir neērta un lēna, turklāt vairāku gadu laikā medicīnas māsām nav izveidota iespēja sagatavot dokumentus e-veselībā.

Jau ziņots, ka NVD piedāvās slēgt jaunus līgumus, lai nodrošinātu savlaicīgu 2018.gada līgumu par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu slēgšanas procesu. Vienlaikus tieši e-veselības sistēmas lietošanas līguma noslēgšana ir priekšnosacījums, lai ārstniecības iestāde varētu noslēgt līgumu par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu.

VM informēja, ka novembra beigās līgumus plānots izsūtīt primārās veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem, pēc tam arī sekundāro ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu un stacionāro pakalpojumu sniedzējiem.

Pēc VM paustā, lai samazinātu administratīvo slogu primārās veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas līgumu turpmāk plānots slēgt trīs gadu periodam. Lai informētu par finansējumu nākamajam gadam, NVD ik gadu pēc likuma par valsts budžetu izsludināšanas katram līgumpartnerim sūtīs finanšu paziņojumu. Savukārt 2018.gada prognozējamo finansējumu NVD norādīs gan līguma pavadvēstulē, gan pēc budžeta pieņemšanas ar mērķi nodrošināt pārejas periodu. Līdzšinējā kārtība paredzēja ikgadēju līguma grozījumu veikšanu vai līguma noslēgšanu no jauna.

Jau ziņots, ka obligāta e-veselības lietošana ārstniecības iestādēm un aptiekām ir jāsāk no 2018.gada 1.janvāra.

Līdz šim e-veselības sistēmas lietošanas līgumus noslēguši visi stacionāro pakalpojumu sniedzēji, 60% ambulatoro pakalpojumu sniedzēju, 42% ģimenes ārstu prakšu un 97% aptieku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu