Ģimenes ārsti no ministrijas joprojām gaida saturīgākus problēmu risinājumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) veselības ministres Andas Čakšas aicinājumu ģimenes ārstus iesaistīties normatīvo aktu izstrādes procesā un parakstīt memorandu par līdzdarbību valsts pārvaldē uzskata par formālu atrakstīšanos, pauda asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

Veides skatījumā, pēdējo gadu pieredze skaidri parādot, ka LĢĀA priekšlikumi sistemātiski tiek ignorēti un lēmumi Veselības ministrijā (VM) tiek pieņemti vienpusēji.

Veide kritizēja, ka Čakša atsakās slēgt koplīgumu ar LĢĀA un nav paskaidrojusi, kā tiks īstenotas Satversmē noteiktās strādājošo tiesības. «Ministre atrunājas, ka ģimenes ārsti pielīdzināmi uzņēmējiem, bet vienlaikus pilnībā diktē noteikumus un aizliedz rīcību, kas raksturīga uzņēmējiem. Ģimenes ārstam nedod ne strādājošajam raksturīgo aizsardzību, ne uzņēmēja brīvību, ir tikai valsts diktāts,» sacīja asociācijas vadītāja.

Pēc viņas paustā, lai būtu vērts ņemt vērā ministrijas aicinājumu noteikt valsts un ģimenes ārstu attiecības publiskā līguma ietvarā, no VM vajadzētu skaidru atbildi, kā tā šajā ietvarā risinās samilzušās ģimenes ārstu darba problēmas ar atalgojumu, prakses darbības nodrošināšanu, neierobežotām darba stundām un bez atvaļinājumiem, kā arī ar «vāju e-veselību, kura patērēs nepieņemami lielu pacienta konsultācijas daļu».

Veide uzsvēra, ka tālākā ģimenes ārstu rīcība būs atkarīga no tā, kādu veselības ministres atbildi tā saņems par to, kad, kādos termiņos, kādā juridiskajā ietvarā un kurus jautājumus ministrija gatava risināt.

Jau ziņots, ka Nacionālais veselības dienests piedāvās slēgt jaunus līgumus, lai nodrošinātu savlaicīgu 2018.gada līgumu par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu slēgšanas procesu. Vienlaikus tieši e-veselības sistēmas lietošanas līguma noslēgšana ir priekšnosacījums, lai ārstniecības iestāde varētu noslēgt līgumu par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu.

Kā ziņots, maija beigās LĢĀA iesniedza VM piedāvājumu veidot divpusēju Izlīgšanas komisiju, lai vienotos par asociācijas biedru-ģimenes ārstu izteikto prasību izpildi. Ministrijai noraidot šo piedāvājumu, 3.jūlijā vairāk nekā 600 ģimenes ārstu sāka streiku. Asociācija solīja streiku pārtraukt, ja izdosies panākt vienošanos par prasību izpildi, tostarp kapitācijas naudas palielināšanu par 30%.

No 18.jūlija LĢĀA mīkstinājusi streika formu, turklāt pavisam nesen izteikusi jaunu piedāvājumu VM un valdībai slēgt koplīgumu par asociācijas biedru-ģimenes ārstu interešu aizstāvību nākamgad. Ministrija gan norādījusi, ka juridiski šāda veida līgumu nevar piedāvāt, bet aicina slēgt sadarbības memorandu. Šāds VM piedāvājums pārsteidza asociācijas prezidenti Veidi, jo sadarbības memorands ar ministriju tika noslēgts jau pirms 12 gadiem - 2005.gada 26.maijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu