Tiesībsarga birojs: VM nespēja vest sarunas ar ģimenes ārstiem met ēnu uz veselības nozari kopumā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Veselības ministrijas (VM) nespēja vest konstruktīvas sarunas ar ģimenes ārstiem met ēnu uz veselības nozari kopumā, norādīja Tiesībsarga biroja Sociālo, ekonomisko un kultūras tiesību nodaļas vadītāja Ineta Rezevska.

Viņa norādīja, ka jau ilgstoši vērojams, ka VM nespēj vest konstruktīvas sarunas ar vienu no saviem galvenajiem sadarbības partneriem - ģimenes ārstiem - gan iepriekš streika laikā, gan patlaban, gatavojoties e-veselības sistēmas ieviešanai. «Minētais neliecina par veiksmīgu un atbildīgu komunikāciju no ministrijas puses, kas met ēnu uz nozari kopumā, vienlaikus padarot jau tā nesakārtoto veselības aprūpes sistēmu vēl nepievilcīgāku iedzīvotāju acīs,» uzsvēra Rezevska.

Vienlaikus viņa norādīja, ka tiesībsargs aicina arī ģimenes ārstus būt saprotošiem un mērķtiecīgi atbalstīt valsts iniciatīvu sakārtot veselības aprūpes sistēmu, kurā viens no elementiem ir e-veselības ieviešana, kopīgi uzlabojot veselības aprūpes kvalitāti un pieejamību Latvijas iedzīvotājiem.

Jau ziņots, ka NVD piedāvās slēgt jaunus līgumus, lai nodrošinātu savlaicīgu 2018.gada līgumu par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu slēgšanas procesu. Vienlaikus tieši e-veselības sistēmas lietošanas līguma noslēgšana ir priekšnosacījums, lai ārstniecības iestāde varētu noslēgt līgumu par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu.

VM informēja, ka novembra beigās līgumus plānots izsūtīt primārās veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem, pēc tam arī sekundāro ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu un stacionāro pakalpojumu sniedzējiem.

Pēc VM paustā, lai samazinātu administratīvo slogu, primārās veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas līgumu turpmāk plānots slēgt trīs gadu periodam. Lai informētu par finansējumu nākamajam gadam, NVD ik gadu pēc likuma par valsts budžetu izsludināšanas katram līgumpartnerim sūtīs finanšu paziņojumu. Savukārt 2018.gada prognozējamo finansējumu NVD norādīs gan līguma pavadvēstulē, gan pēc budžeta pieņemšanas ar mērķi nodrošināt pārejas periodu. Līdzšinējā kārtība paredzēja ikgadēju līguma grozījumu veikšanu vai līguma noslēgšanu no jauna.

Jau ziņots, ka obligāta e-veselības lietošana ārstniecības iestādēm un aptiekām ir jāsāk no 2018.gada 1.janvāra.

Līdz šim e-veselības sistēmas lietošanas līgumus noslēguši visi stacionāro pakalpojumu sniedzēji, 60% ambulatoro pakalpojumu sniedzēju, 42% ģimenes ārstu prakšu un 97% aptieku.

Kā ziņots, maija beigās LĢĀA iesniedza VM piedāvājumu veidot divpusēju Izlīgšanas komisiju, lai vienotos par asociācijas biedru-ģimenes ārstu izteikto prasību izpildi. Ministrijai noraidot šo piedāvājumu, 3.jūlijā vairāk nekā 600 ģimenes ārstu sāka streiku. Asociācija solīja streiku pārtraukt, ja izdosies panākt vienošanos par prasību izpildi, tostarp kapitācijas naudas palielināšanu par 30%.

No 18.jūlija LĢĀA mīkstinājusi streika formu, turklāt pavisam nesen izteikusi jaunu piedāvājumu VM un valdībai slēgt koplīgumu par asociācijas biedru-ģimenes ārstu interešu aizstāvību nākamgad. Ministrija gan norādījusi, ka juridiski šāda veida līgumu nevar piedāvāt, bet aicina slēgt sadarbības memorandu. Šāds VM piedāvājums pārsteidza asociācijas prezidenti Veidi, jo sadarbības memorands ar ministriju tika noslēgts jau pirms 12 gadiem - 2005.gada 26.maijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu