Vecāki ar diviem vai vairāk bērniem nākamgad saņems piemaksas (15)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas šodien atbalstīja ierosinājumu maksāt ģimenes valsts pabalstu arī par 19 gadus veciem jauniešiem, ja viņi turpina iegūt vidējo izglītību. Nākamgad paredzēts noteikt arī piemaksas, kuras būs atkarīgas no bērnu skaita.

Šādu priekšlikumu grozījumiem Valsts sociālo pabalstu likumā iesniedz nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK). Pašlaik likumā noteikts, ka pabalstu piešķir uz laiku, kamēr bērns apmeklē izglītības iestādi, bet ne ilgāk kā līdz dienai, kad viņš sasniedz 19 gadu vecumu vai stājas laulībā.

Komisijas deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) šodien komisijas sēdē demonstrēja prezentāciju, kurā skaidroja par ģimeņu ieguvumiem no šādām izmaiņām. Pēc deputāta sniegtās informācijas, šādi grozījumi varētu atteikties uz 5848 bērniem. Viņš arī akcentēja, ka ģimenes valsts pabalstu par 19 gadus veciem bērniem maksāja arī agrāk - līdz 2009.gada izmaiņām.

Likums arī paredz noteikt piemaksas par noteiktu bērnu skaitu. Šo regulējumu paredzēs Ministru kabineta noteikumi. Parādnieks skaidroja, ka pagaidām piemaksu par otro bērnu Labklājības ministrija rosināja noteikt 12 eiro apmērā, tomēr, atbalstot pabalsta maksāšanu arī par 19 gadus veciem bērniem, šī piemaksa varētu būt 10 eiro.

Ģimenes valsts pabalsti netiks grozīti, proti, arī nākamgad pabalsta apmērs par pirmo bērnu joprojām būs 11,38 eiro, par otro - 22,76 eiro, par trešo - 34,14 eiro, bet par ceturto un nākamajiem bērniem - 50,07 eiro. Tomēr paredzēts noteikt piemaksas, kas būs atkarīgas no bērnu skaita. Piemaksas varētu tikt ieviestas, sākot ar nākamā gada 1.februāri vai 1.martu, iepriekš stāstīja Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Ploka (V).

Iepriekš politiķi bija norādījuši, ka ģimenēm ar diviem nepilngadīgajiem varētu piešķirt piemaksu desmit eiro katru mēnesī, bet piemaksa ģimenēm ar trīs bērniem būtu 66 eiro mēnesī. Ģimenēm ar četriem nepilngadīgajiem, plānots piemaksāt 116 eiro, kas summā ar pašreizējiem pabalstiem veidotu 100 eiro par trešo un 100 eiro par ceturto bērnu. Arī ģimenēm, kurās aug vēl lielāks nepilngadīgo bērnu skaits, summā par trešo un katru nākamo nepilngadīgo ģimene saņemtu 100 eiro.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu