Smacējošo bronhītu Latvijā diagnosticē maz, bet ar to slimo teju septītā daļa iedzīvotāju pēc 40 gadiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Hroniska obstruktīva plaušu slimība jeb smacējošais bronhīts Latvijā varētu būt līdz pat 15% iedzīvotāju vecumā pēc 40 gadiem, tomēr slimība diagnosticēta tikai 25 000 cilvēku, informēja Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācijas pārstāve Baiba Melnace.

Pēc viņas paustā, tā kā slimības galvenais cēlonis ir smēķēšana un zināms, ka Latvijā smēķē gandrīz puse vīriešu un piektā daļa sieviešu, daudziem smacējošā bronhīta slimniekiem saslimšana nav diagnosticēta un netiek ārstēta. «Diagnostika ir samērā vienkārša un pieejama. Hroniskās obstruktīvās plaušu slimības diagnostiku - spirometriju jeb ieelpas un izelpas plūsmas mērījumus - var nozīmēt ģimenes ārsti, tādēļ aicinām pacientus aktīvāk pievērst uzmanību savai veselībai, doties savlaicīgi pie ģimenes ārstiem. Savukārt ārstiem - plašāk izmantot diagnostikas iespējas,» aicina pneimonoloģe, Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācijas valdes locekle Ineta Grīsle.

Savukārt Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs profesors Alvils Krams norādīja, ka lielākās problēmas Latvijā rada smacējošā bronhīta medikamentu izmaksas. «Krīzes laikā valsts kompensētā daļa medikamentiem tika samazināta no 75% uz 50% un nav atjaunota iepriekšējā apjomā. Diemžēl tādēļ liela daļa pacientu zāles nevar atļauties. Turklāt jāņem vērā, ka visbiežāk smacējošais bronhīts attīstās cilvēkiem pēc 40 gadu sasniegšanas un mūža otrajā pusē pievienojas arī citas saslimšanas. Visām zālēm naudas nepietiek, un cilvēki vienkārši nolemj, ka ar elpas trūkumu varēs sadzīvot,» atzīst Krams.

Kā lēš mediķi, Latvijā zāles saņem mazāk nekā puse no diagnosticētajiem smacējošā bronhīta pacientiem, tādējādi liela daļa no visiem slimniekiem netiek ārstēti. Savukārt, ja slimība tiek diagnosticēta laikus, tiek ārstēta un pacients izpilda visus mediķu norādījumus, no kuriem galvenie ir atmest smēķēšanu un lietot zāles, slimība tiek apturēta.

Smacējošais bronhīts ir izplatīta, novēršama un ārstējama slimība. Kaitīgu daļiņu un gāzu inhalācija, galvenokārt smēķēšana, ir galvenais riska faktors. Tā gadu gaitā rada neatgriezenisku elpceļu un plaušaudu bojājumu. Pirmie simptomi smacējošā bronhīta pacientiem sākas pēc 40 gadiem un saistīti ar elpas trūkumu, klepu, biežām elpceļu infekcijām. Pastāvīgs klepus un elpas trūkums pie slodzes var būt pirmās pazīmes saslimšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu