Divi Jelgavas novada domes deputāti lūdz KNAB izvērtēt, vai pašvaldības algotie juristi nav pielīdzināmi amatpersonām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Divi Jelgavas novada domes partijas «KPV LV» deputāti - Ralfs Nemiro un Aivars Geidāns - lūguši Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) izvērtēt, vai novada pašvaldības algotie SIA «Lagzdiņa un Jēgera juridiskais birojs» juristi nav uzskatāmi par amatpersonām, kurām būtu jāiesniedz ienākumu deklarācija, liecina KNAB nosūtītā vēstule.

Deputāti, vēršoties KNAB, atsaukušies uz kādu Latvijas Pašvaldību savienības rīkoto tiešsaistes semināru, kurā KNAB amatpersonai uzdots jautājums, vai juristi, kas ir ārpakalpojuma sniedzēji, būtu uzskatāmi par pašvaldības amatpersonām. Seminārā esot saņemta pozitīva atbilde, tāpēc deputāti uzskata, ka domes vadība apzināti pārkāpj normatīvo aktu prasības un, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestam (VID) amatpersonu sarakstu, abus biroja juristus tajā neiekļauj. Šāda pašvaldības rīcība ļauj juristiem neiesniegt savas ienākumu deklarācijas VID, vēstulē pauda Geidāns un Nemiro.

Tāpat deputāti ir saņēmuši no KNAB starpatbildi par iepriekšējo iesniegumu, kurā lūgts uzvērtēt iespējamo kriminālpārkāpumu domē, iespējams, fiktīvi nodarbinot biroja juristus, aģentūru LETA informēja Geidāns. KNAB atbildē deputātiem sola veikt pārbaudi par domes amatpersonu iespējamiem pārkāpumiem. Par pārbaudes rezultātiem deputāti uzzinās pēc nepieciešamās informācijas saņemšanas un izvērtēšanas.

Jau vēstīts, ka iepriekš Nemiro un Geidāns lūguši KNAB pārbaudīt iespējamo kriminālpārkāpumu domē, iespējams, fiktīvi nodarbinot SIA «Lagzdiņa un Jēgera juridiskais birojs» juristus.

Deputāti KNAB norāda, ka juridisko pakalpojumu sniedzējs saņem atlīdzību par pakalpojumu, kuru nesniedz.

«Jelgavas novada pašvaldības darbinieki sagatavo nepieciešamos dokumentus šī ārpakalpojuma sniedzēja vietā, tad ar e-pastu starpniecību nosūta tos šim birojam, kurš turpmāk pavēl veikt korekcijas dokumentos. Nav pieļaujama situācija, kad ārpakalpojuma sniedzējs ar saviem rīkojumiem nodarbina pašvaldības darbiniekus un turpmāk saņem atlīdzību no pašvaldības par pakalpojumiem, kurus tas nav sniedzis,» vēstulē pauduši deputāti.

Nemiro un Geidāns ir pārliecināti, ka par fiktīvi veikto pakalpojumu apmaksu ir atbildīgs novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune (LZS).

Komentējot deputātu iesniegumu, jurists Aldis Jēgeris aģentūrai LETA pauda, ka abi sūdzību iesniegušie deputāti neizprot pašvaldības darbu. «Viņi ir jaunie deputāti, kas nesaprot pašvaldības darbu. Pašvaldības dokumentu aprites sistēmā var redzēt, cik daudz dokumentu esam sagatavojuši, koriģējuši. Arī tiesvedībās neviens darbinieks pašvaldību pārstāvējis nav,» stāstīja Jēgeris.

Viņš izteicās, ka deputātu vidū valda arī cits uzskats, proti, ka domē visu lemj «privāts kantoris». «Ir divas galējības. Bet ir vajadzīgi konkrēti dokumenti un konkrēti pierādījumi, nevis vispārīgas frāzes. Mums pārmet, ka esam dārgi, bet esam divi juristi uz visu lielo pašvaldību, bet ir domes, kur katrā iestādē ir jurists,» pauda Jēgers, noraidot deputātu pārmetumus par nepamatotu līdzekļu saņemšanu no pašvaldības.

Jelgavas novada pašvaldības informācija liecina, ka ar SIA «Lagzdiņa un Jēgera juridiskais birojs» pašvaldība pērn uz trim gadiem noslēgusi līgumu par 286 848 eiro. Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka iepirkums par juridisko pakalpojumu sniegšanu 2015. un 2016.gadā vairākkārt pārsūdzēts, taču pašvaldība kā iepirkuma uzvarētāju atzina savu iepriekšējo partneri.

SIA «Lagzdiņa un Jēgera juridiskais birojs» īpašnieki ir Dzintars Lagzdiņš un Aldis Jēgeris. Pērn uzņēmuma apgrozījums bija 112 691 eiro, bet peļņa - 12 922 eiro, rāda «Firmas.lv» dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu