Akadēmiskā informācijas centra direktore: Centrs nodrošina būtisku funkciju, bez kuras valsts nevar iztikt

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Akadēmiskais informācijas centrs nodrošina būtisku funkciju, bez kuras valsts nevar iztikt, atzīmējot Lisabonas konvencijas 20.gadadienu sacīja Akadēmiskā informācijas centra direktore Baiba Ramiņa.

Tas, ka Latvijā var studēt ārvalstu studenti ir valsts un Izglītības un zinātnes ministrijas darbs, veicinot to ar likumdošanu, gan migrācijas dienestu darbs un arī augstskolu darbs, norādīja Ramiņa. Viņa skaidroja, ka augstskolām jānodrošina kvalitatīva izglītība - kvalitatīvas un interesantas programmas, lai ārzemniekiem būtu interesanti Latvijā iegūt izglītību, ar kuru tie savā dzimtenē varētu iegūt darbu.

«20 gadi ir nozīmīgs laika periods, lai varētu veicināt gan mobilitāti darba tirgū, gan mobilitāti studentiem. To parāda statistika, kā pieaug diplomu atzīšana, kas nozīmē, ka pie mums nāk mācīties, nāk atpakaļ arī tie, kas mācījušies ārzemēs. Šiem cilvēkiem nepieciešama godīga diplomu atzīšana un tas, lai cilvēks ar grādu varētu iet darba tirgū Latvijā un veiksmīgi darboties,» skaidroja Ramiņa.

Klātesošajiem viņa uzsvēra, ka vēl 1996.gadā centrs strādāja vien ar 27 diplomu atzīšanu, taču šobrīd gadā tie ir jau vairāk nekā 5000 pieteikumi, un šobrīd ar diplomu atzīšanu nodarbojas septiņi cilvēki.

Savukārt bijušais izglītības un zinātnes ministrs (1993-1995) Jānis Vaivads sacīja, ka konvencijas parakstīšana bijis ļoti būtisks solis Latvijai, tādējādi aizsākot valsts starptautisko sadarbību izglītībā. Viņš pauda cerību, ka konvencijas izpildes monitorēšana valstīs parādīs, ka process konvencijas ieviešanā bijis veiksmīgs, kaut gan zināms, ka Latvijai vēl ir daudz jāstrādā pie augstākās izglītības kvalitātes.

Lisabonas konvencija ir konvencija par to kvalifikāciju atzīšanu Eiropas reģionā, kuras attiecas uz augstāko izglītību. Latvija konvenciju parakstīja 1997.gada aprīlī, bet tā tika ratificēta un stājās spēkā 1999.gadā. Pirmā, kas ratificēja Lisabonas konvenciju, bija Azerbaidžāna 1998.gada martā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu