Mūrniece: Parlamentam jāizpelnās lielāka sabiedrības uzticība

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Parlamentam jāstrādā tā, lai tas izpelnītos lielāku sabiedrības uzticību, Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai veltītajā svinīgajā Saeimas sēdē sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

Mūrniece priecājās, ka, veidojot Latvijas valsti, galvenie atspēriena punkti bija parlamentārisma un demokrātijas principi. «Parlamentārisms un demokrātija ir Latvijas valsts pamati, tāpēc arī tagad ir svarīgi stiprināt šos pamatus un neļaut tos izskalot un saļodzīt,» uzsvēra Saeimas spīkere.

Politiķe sacīja, ka Saeimai ar saviem darbiem ir jāceļ sava autoritāte. «Saeimai dots vislielākais mandāts, un mums šī uzticība jāattaisno ik dienu,» sacīja Mūrniece, piebilstot, ka Parlamentam jāspēj pieņemt tādas tiesību normas, kas nāk par labu visai sabiedrībai.

Viņa atgādināja, ka šis ir pēdējais 18.novembris, kurā uz svinīgo sēdi pulcējas 12.Saeimas deputāti, jo uz svinīgo valsts simtgades sēdi sanāks jau 13.Saeimas deputāti.

«Strādāsim tā, lai parlaments izpelnītos lielāku sabiedrības uzticību,» mudināja Saeimas priekšsēdētāja.

Mūrniece akcentēja, ka politiskās kultūras atslēga ir savstarpēja cieņa, bez kuras politika nevar būt ilgtspējīga. Līdz ar to deputātiem jāspēj izskaidrot ikvienu darbu un likumu.

Politiķe uzsvēra, ka ir labi, ka Latvijas iedzīvotāji kļūst arvien prasīgāki un zinošāki, par ko liecinot vēlēšanu biļetenos ievilktie plusi un svītrojumi. Politiķe uzsvēra, ka nākamajā Saeimā iedzīvotāji vēlēs tādus politiķus, kas spēs gūt sabiedrības uzticību.

Viņa aicināja politiskās partijas ar lielāku atbildību izturēties pret priekšvēlēšanu solījumiem, uzsverot, ka partijām uz vēlēšanām jāizvirza tādi kandidāti, kas bauda iedzīvotāju cieņu.

«Novēlu tiem deputātiem, kas nākamgad pulcēsies uz sēdi, radīt pārliecību par to, ka valsts nākotne ir drošās rokās, ka vēlētāji kopumā var būt gandarīti par savu izvēli,» uzsvēra Saeimas spīkere.

Mūrniece uzsvēra, ka 18.novembris gadu pirms valsts simtgades ir saviļņojošs brīdis un arī īstā reize runāt par svarīgākajiem darbiem. Parlamenta spīkere ir pārliecināta, ka Latvijas nākotnes garants ir ģimenes ar bērniem, līdz ar to tiks palielināts atbalsts ģimenēm, kas audzina trīs un vairāk bērnus, kā arī audžuģimenēm un aizbildņiem. «Šis darbs ir labi sākts, un tas jāturpina. Nav šaubu, ka ģimene ir visstiprākais sabiedrības pamats. Tas ir arī valsts turpinātības jautājums,» sacīja Mūrniece.

Vienlaikus Mūrniece solīja, ka, gaidot Latvijas simtgadi, tiks darīts viss, lai ikviens bērns varētu dzīvot ģimenē vai ģimeniskā vidē, nevis bērnunamā. «Bērnunami ir pagātnes palieka - mūsdienās tiem nav attaisnojuma,» piekodināja politiķe.

Mūrniece uzrunā uzmanību veltīja arī tautiešiem ārzemēs, uzsverot, ka jādomā, «kā iedarbināt tādu centrtieces spēku, lai Latvijā arvien lielākā skaitā atgrieztos tie, kuri dzimteni bija spiesti pamest spiedīgu materiālo apstākļu vai nepārdomātu kredītu dēļ».

Viņa skaidroja, ka, lai to panāktu, mūsu uzņēmējiem jārada tādi apstākļi, lai viņi varētu veidot vairāk darba vietu. Tāpat jātiek galā arī ar aplokšņu algām un negatīvu pieredzi saziņā ar valsts iestādēm. «Cilvēki gaida efektīvu e-pārvaldi, neiecietību pret korupciju, savstarpēji laipnu saskarsmi, īpaši ar Valsts ieņēmumu dienestu,» sacīja politiķe.

«Cilvēki vēlas iejūtīgu, cieņpilnu un savstarpēji izpalīdzīgu sabiedrību. Nākotnē Latvijai ir jābūt labklājības un vērtību valstij. Valstij, kura daudz vairāk rūpējas par cilvēku,» akcentēja Mūrniece.

Mūrniece uzsvēra, ka «tā ir tautas elpa, kas šajos gados ir palīdzējusi uzplaukt rozēm un mūsu Latvijai». «Kamēr mēs būsim, kamēr mēs elposim, kamēr mēs to gribēsim, tikmēr Latvija pastāvēs! Tāpēc mums ir svarīgs ikviens Latvijas cilvēks, kas uztur šo gribu. Jo mums ir svarīga mūsu valsts, mūsu Tēvzeme un brīvība,» teica politiķe.

Šodien tiek svinēta Latvijas Republikas 99 gadu jubileja. Latvijas Republika tika proklamēta 1918.gada 18.novembrī plkst.16 Otrajā pilsētas teātrī, tagadējā Latvijas Nacionālajā teātrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu