Valdības partijas atvērtas diskusijai par divu termiņu ierobežojumu plašākam amatpersonu lokam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valdību veidojošās partijas ir atvērtas Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa rosinātajai diskusijai par iespēju noteikt divu termiņu ierobežojumu plašākam amatpersonu lokam.

Vēstulē parlamentam Valsts prezidents aicinājis Saeimu sistēmiski izvērtēt visu spēkā esošo regulējumu, kurā amatpersonām nav noteikts ierobežojums pretendēt uz vairāk nekā diviem pilnvaru termiņiem pēc kārtas attiecīgajā amatā. Vējonis to pauda, nododot Saeimai otrreizējai caurlūkošanai grozījumus likumā «Par tiesu varu», paužot iebildumus pret parlamenta lēmumu atcelt ierobežojumu rajona (pilsētas) tiesas priekšsēdētājam un apgabaltiesas priekšsēdētājam ieņemt amatu vairāk nekā divus termiņus pēc kārtas.

Saeimā kādai vai vairākām atbildīgajām komisijām, iespējams, Juridiskajai komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai būtu jāizdiskutē Vējoņa priekšlikums, aģentūrai LETA sacīja Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. Pēc tam, kad komisijās būs pieņemts lēmums, ZZS par to būs gatava diskutēt, norādīja politiķis. Taujāts par iespēju noteikt šādus ierobežojumus pašvaldību vadītājiem, apvienības frakcijas vadītājs norādīja, ka ZZS par to vēl nav diskutējusi un ka arī šo jautājumu varētu apspriest atbildīgajās komisijās.

Reizē Brigmanis norādīja, ka viņu zināmā mērā pārsteidzis Valsts prezidenta lēmums nodot likuma «Par tiesu varu» grozījumus otrreizējai caurlūkošanai parlamentā, jo, sākotnēji par tiem lemjot, grozījumi saņēma nedalītu Saeimas atbalstu un neviens deputāts arī neizmantoja iespēju pret šīm izmaiņām iebilst debatēs. Politiķis norādīja, ka apvienība uzticas saviem ZZS deputātiem, kuri strādā Juridiskajā komisijā. Viņiem kopā ar kolēģiem tagad būs jāizdiskutē Vējoņa paustais.

Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars sacīja, ka frakcijas noskaņojums liecina, ka varētu tikt atbalstīti līdzšinējie termiņi likumā par tiesu varu. Viņš arī pauda gandarījumu, ka Vējonis pievērsa uzmanību šim jautājumam.

Runājot par citu amatpersonu termiņu pārskatīšanu, Dzintars atzina, ka katra situācija jāvērtē atsevišķi, atkarībā no konkrētās amatpersonas pienākumiem. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka nevajag mēģināt piemērot vienu formulu jebkurai situācijai.

«Vienotības» Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa arī pauda gandarījumu, ka Vējonis pievērsa uzmanību, ka likumā bija priekšlikums atcelt ierobežojumu rajona (pilsētas) tiesas priekšsēdētājam un apgabaltiesas priekšsēdētājam ieņemt amatu vairāk nekā divus termiņus pēc kārtas.

Āboltiņa atzina, ka šāda norma tika iekļauta, jo uz to uzstāja tiesu varas pārstāvji. Viņa norādīja, ka šo atgriezto likumprojektu Saeimas Juridiskajā komisijā bija iecerēts skatīt jau nākamnedēļ, tomēr sēdes laiks varētu tikt precizēts, ņemot vērā parlamenta ārkārtas sēdi nākamā gada budžeta pieņemšanai. Tad šis jautājums tiks skatīts Tieslietu padomē.

Komentējot jautājumu par citām amatpersonām, Āboltiņa atgādināja, ka savulaik jau bija uzrunāts jautājums, ka būtu jāvērtē līdzīgi nosacījumi amatpersonām, kuras ieceļ Saeima. Dažām no šīm amatpersonām ir noteikts divu termiņu ierobežojums, bet citiem - nav. Šo diskusiju var iniciēt gan Saeima, gan izpildvara, bet šajā gadījumā prezidents uzrunāja parlamentu, piebilda politiķe.

Kā ziņots, Saeima 16.novembrī lēma, ka Juridiskajai komisijai būs atkārtoti pirms galīgā lasījuma jāskata Vējoņa otrreizējai caurlūkošanai parlamentā nodotie likuma grozījumi.

Augstāk minēto ierobežojumu rajona tiesu un apgabaltiesu priekšsēdētājiem atcelšanu 2015.gadā rosināja Tieslietu ministrija (TM), valdība to atbalstīja. TM toreiz skaidroja, ka tādējādi tiktu nodrošināts, ka vakantajā tiesas priekšsēdētāja amatā saskaņā ar izsludināto konkursu, veicot visu tiesas priekšsēdētāja kandidātu izvērtēšanu, var iecelt objektīvi spēcīgāko un piemērotāko amata kandidātu.

Valsts prezidents norāda, ka Saeimas pieņemtais lēmums atcelt ierobežojumu rajona (pilsētas) tiesas priekšsēdētājam un apgabaltiesas priekšsēdētājam ieņemt minēto amatu vairāk nekā divus termiņus pēc kārtas nav vērsts uz tiesu sistēmas attīstību.

«Stipras demokrātiskas sistēmas raksturo amatpersonu maiņa pēc noteikta termiņa, lai dotu iespēju arī citiem profesionāļiem uzņemties līdera lomu, nevis labu vadītāju nemainīga palikšana savos amatos. Ilgstoša atrašanās vienā amatā var radīt stagnācijas riskus,» uzsvēra Vējonis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu