Tasmanijas purvā atrasti 3,7 miljardus gadus seni radījumi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scientific Reports 7

Zinātniekus pārsteidzis kāds atradums kādā cilvēku neskartā Tasmanijas purvā – zem senāko dzīvības formu uz Zemes stromatolītu fosilijām pētnieki atraduši dzīvus šo reto organismu paraugus. Visticamāk, tie tur vairojušies pēdējos dažus miljonus gadu.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Scientific Reports», rakstīts, ka stromatolīti ir ļoti vienkārši organismi. Pirmajā acu uzmetienā tie izskatās pēc parastiem akmeņiem, tomēr patiesībā tie sastāv no neskaitāmiem zilaļģu slāņiem.

Pētījums

Pētnieki uzskata, ka stromatolīti ir vieni no senākajiem organismiem, kas mīt uz Zemes un ir radušies aptuveni 4 miljardus gadu senā pagātnē.

Līdz šim tika uzskatīts, ka stromatolīti Tasmanijā ir izmiruši, tomēr jaunais atklājums liecina, ka tā nav taisnība.

Stromatolīti tika atrasti kāda Tasmanijas purva dzīlēs, un pētnieki jau atklājuši, ka šie organismi ģenētiski atšķiras no jebkuriem zināmajiem dzīvajiem organismiem, kas sastopami uz Zemes mūsdienās.

Foto: Scientific Reports 7

Ņemot vērā, ka stromatolīti tika uzskatīti par izmirušiem organismiem, šis atklājums zinātnē ir revolucionārs. Zināms, ka šīs dzīvības formas nespēj konkurēt ar sarežģītākiem organismiem, kas mīt ūdenī, piemēram, gliemežiem, tāpēc tās evolūcijas rezultātā ir pakļautas izmiršanai. Tomēr Tasmanijas purva ūdens ķīmiskais sastāvs ir nelabvēlīgs gliemežiem, bet derīgs stromatolītiem, kas ir viens no galvenajiem to saglabāšanās iemesliem.

Pētnieku komanda turpinās pētīt, vai purva dzīlēs ir atrodami vēl kādu stromatolītu paraugi, kā arī meklēs citus, nezināmus vai šķietami izmirušus organismus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu