Nākamgad varētu izsludināt iepirkumu par jauna parauga formastērpiem iekšlietu dienestiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Normunds Mežiņš (Jaunsardzes un informācijas centrs)

Iekšlietu ministrija (IeM) nākamā gada otrajā pusē varētu izsludināt iepirkumu par iekšlietu nozares dienestu apgādāšanu ar jauna parauga moderniem formastērpiem.

Kā skaidro IeM, esošie formastērpi ir vizuāli novecojuši un tiek izmantoti jau vairāk nekā 20 gadus. Tāpat tie esot funkcionāli neatbilstoši amatpersonu pildāmajiem dienesta uzdevumiem, kā arī ir neērti un klimatisko apstākļu īpatnībām neatbilstoši. Esošās formas no intensīvas lietošanas un mazgāšanas laikā ātri nolietojas, zaudē savu sākotnējo izskatu un izturību, pēc 20 gadu lietošanas secinājusi IeM.

Iekšlietu ministrija jau kopš 2013.gada ar mainīgām sekmēm strādā pie formastērpa modernizācijas. 2013.gadā tika noslēgts līgums ar Rīgas Tehnisko universitāti (RTU) «par formas tērpa priekšmetu modernizācijas pētījuma veikšanu», taču IeM secināja, ka RTU nav spējusi pierādīt, ka līguma saistības tiks izpildītas solītā termiņā un atbilstošā kvalitātē un līgums 2015.gadā tika izbeigts.

2015.gada izsludināts jauns iepirkums par IeM padotībā esošo iestāžu ikdienas formastērpu dizaina izstrāde, kā arī to tehnisko specifikāciju izstrādi un šajā iepirkumā uzvarēja Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju (RTA). Speciālisti sagatavoja pirmos prototipus, kurus jau aptuveni gadu nēsā un testē vairāki iekšlietu nozares darbinieki - robežsargi, policisti, ugunsdzēsēji. Nesen projektam pievienojusies arī Ieslodzījuma vietu pārvalde.

Mūsdienīgu formastērpu trūkums pievērsis arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisiju, kura šodien IeM rīkoja izbraukuma sēdi. Tajā IeM pārstāvji atskaitījās par projekta ieviešanas gaitu un deputātiem demonstrēja robežsargu, ugunsdzēsēju un policistu nēsātos prototipus.

IeM parlamentārā sekretāre Evika Siliņa aģentūrai LETA pēc komisijas sēdes teica, ka prototipi joprojām ir testēšanā un notiek darbs pie to uzlabošanas. IeM plāno sagatavot Ministru kabineta noteikumus, kuros paredzēts ietvert katra dienesta ikdienas un specifisko formas tērpu dizaina elementus, tādejādi nodrošinot vizuālo atpazīstamību sabiedrībā. IeM sadarbībā ar RTA arī turpinās darbu pie tehnisko specifikāciju sagatavošanas.

Tad plānots rīkot centralizētu iepirkumu. Ņemot vērā, ka nav vēl sagatavota tehniskā specifikācija, tad arī nav zināms cik izmaksātu jaunie formastērpi. Lai arī šobrīd tiek domāts par vienotu centralizētu iepirkumu, Siliņa norādīja, ka pastāv vēl iespēja katram dienestam atsevišķi rīkot iepirkumu.

«Optimistiska scenārija gadījumā iepirkumu varētu izsludināt nākamā gada otrajā pusē. Mēs ejam maksimālo plānu, bet sasolīt es nevēlos. Darīsim visus, lai būtu progress un visi būtu apmierināti, lai gan tehniskās specifikācijas sagatavošana būs izaicinājums un komersantiem pastāv iespēja iesniegt sūdzības,» norādīja Siliņa.

«Nenoliegšu, ka diskusijas par atbilstošiem formastērpiem ir bijušas smagas. Dizains vairāk vai mazāk apmierina, bet arī nav līdz galam panākta vienošanās, tāpēc darbs turpinās. Policijai ir savas prasības nekā ugunsdzēsējiem, jo Valsts policijā ir dažādas struktūras ar savām funkcijām un prasībām, piemēram, ceļu policija, specvienība, izmeklētāji,» norādīja Siliņa.

Ārvalstu pieredze formastērpu projektā ir ņemta vērā, taču arī Latvijas kaimiņvalstīs šādi projekti raiti nesokas. Vācijā, piemēram, ir pieejamas tehniskās specifikācijas moderniem formas tērpiem, taču šī valsts ar tām nedalīsies, turklāt tā ir bagāta zeme ar daudzām augstskolām, kuras var iesaistīties apģērba uzlabošanā, skaidroja Siliņa.

Arī starp Saeimas deputātiem apskatot prototipus radās diskusijas par to dizainu un praktiskumu. Atsevišķi deputāti pat izteica piezīmes, ka policistu formastērpa cepures dizains ir «diezgan jokains», bet pati forma atgādinot makšķernieka apģērbu. Arī pašiem prototipu nēsātājiem domas dalījās, ugunsdzēsējs, piemēram, sūdzējās, ka formastērpa audums veļas.

Tāpat deputāti diskutēja vai nepieciešams sagatavot speciālu likumu, kas drošības nolūkos aizliegtu apsardzes firmām pasūtīt līdzīgus formastērpus kādi būtu policistiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu