Valsts ģerbonis prezidenta kabinetā palicis bez krāsām

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Veidojot dokumentālo filmu par eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, konstatēts, ka Valsts prezidenta darba kabinetā Rīgas pilī pēc restaurācijas valsts ģerbonis vairs nav krāsains, bet atstāts balts - redzams tikai ģerboņa reljefs.

Ieejot darba kabinetā, eksprezidente pamanījusi, ka kabinetā mainījies ģerbonis. Viņa norādījusi, ka tam pietrūkst oficiālo krāsu.

«Valsts nekustamo īpašumu» (VNĪ) pārstāve Inta Plūmiņa norāda, ka visas izmaiņas, kas notikušas pils rekonstrukcijas gaitā, tostarp ģerboņa pārmaiņas, apstiprinājusi pils atjaunošanas padome, kuru vadīja Imants Lancmanis. Viņaprāt, restaurācijai piemērota bija Mārtiņa Pīlēna ideja - tādējādi ģerbonis apgaismots reljefā baltā krāsā.

«Ģerbonis var pastāvēt jebkādā veidā.

Tas var būt kā grafisks zīmējums, vispār tikai ar kontūru. Tam nav vienmēr jābūt izkrāsotam,» stāsta Lancmanis. Viņš piebilst, ka nekur Rietumeiropā prezidenta kabinetos aiz valsts vadītāja neliek valsts ģerboni. Tā tas esot tikai Krievijā, Polijā un Lietuvā.

Plūmiņa piebilst, ka interjera elementiem nevajadzētu aizēnot valsts pirmo personu, kā arī norāda, ka ģerboņa izmaiņas saskaņotas ar Heraldikas komisiju. Tajā gan VNĪ pārstāves teikto noliedz, norādot, ka jautājums ticis skatīts, bet saskaņojums nav lūgts. Tāpat bijušas lielas domstarpības, vai un kā ģerboņus izvietot. Tajā pašā laikā likums ļauj ģerboņa attēlošanu jebkādā veidā, un tas nav pretlikumīgi.

Pašreizējais prezidents Raimonds Vējonis uzticas profesionāļiem, ka restaurācijas gaitā ir izvēlēts labākais veids, kā parādīt valsts ģerboni viņa darba kabinetā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu