Ar vēzi slimie Latvijā kļūst par Igaunijas rezidentiem. Tā ir iespēja izdzīvot!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SZILARD KOSZTICSAK / MTI

Latvijā mūsdienīga vēža ārstēšana atpaliek tik ļoti, ka triju gadu laikā ar vēzi slimo palīdzības lūdzēju skaits četrkāršojies, atklāj Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta. Cīņā par dzīvību ar vēzi slimie Latvijas iedzīvotāji cenšas kļūt par Igaunijas rezidentiem, jo kaimiņvalstī ir daudz plašāks mūsdienīgu kompensējamo medikamentu loks. Arī onkologi ir «iedzīti stūrī», redzot, ka pacientu varētu glābt, bet atbilstošu terapiju valsts neapmaksā.

Pēc tam, kad īsā laikā izdevās saziedot nepieciešamos līdzekļus mūziķa Valtera Frīdenberga ārstēšanai Vācijā, sociālo tīklu lietotāji uzsāka diskutēt, kāpēc izdevumi vēža ārstēšanai netiek segti no valsts budžeta.

Frīdenberga ārstēšanu uzņēmusies «Charité» klīnika Vācijā. Līdz šim ar teju 800 ziedotāju atbalstu Frīdenberga ārstēšanai saziedoti jau vairāk nekā 20 000 eiro.

Cilvēki uzskata, ka naudu, ko paredzēts «uzšaut gaisā» Latvijas simtgades svinībās, labāk izlietot ar vēzi slimo ārstēšanai.

Tikmēr labdarības organizācijas Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta uzsver, ka ar vēža saslimšanām saistītu palīdzības projektu dinamika gadījumos pēdējos gados ir ievērojama. 2015. gadā ar lūgumu palīdzēt organizācijā vērsās 11 pacienti. Kopējā summa, ko lūdza saziedot, bija 200 000 eiro. 2016. gadā lūdzēju skaits vairāk nekā dubultojās – Ziedot.lv vērsās 27 cilvēki, kuriem saziedoja summu virs 700 000 eiro.

2017. gada deviņos mēnešos kopumā 1,3 miljonu eiro palīdzību lūguši jau 46 onkoloģijas pacientu.

Dimanta saka, ka, salīdzinot ar kaimiņvalstīm, Latvijā vēža terapija ir mazāk efektīva. Vēža terapija attīstās, farmaceitiskie preparāti kļūst aizvien saudzējošāki un vienlaikus iedarbīgāki, bet Latvijā modernas zāles nav pieejamas.

Ne jau nanotehnoloģijas vai ultramodernas zāles vēlas vēža pacienti, kas vēršas ar lūgumu pēc palīdzības pie sabiedrības, kad visas vietējās iespējas izsmeltas, bet normālu, mūsdienīgu vēža terapiju.

Latvijas Onkologu asociācija norāda, ka Latvija mūsdienīgā vēža ārstēšanā atpaliek vismaz par desmit gadiem. Atšķirībā no praksēm Eiropā, sistēmiskajā ārstēšanā mūsu mediķi ir spiesti izmantot novecojušus medikamentus.

Latvija ir viena no nedaudzajām valstīm Eiropā, kas turpina paļauties uz desmit gadus veciem ārstēšanas modeļiem.

«Nav jāskatās nekur tālu, tepat Igaunijā kompensējamo medikamentu klāsts ir plašāks,» stāsta Dimanta. Tāpēc ir jauna tendence: lai varētu ārstēties, vēža pacienti cenšas kļūt par Igaunijas rezidentiem.

Iznākt sabiedrībā un publiski pateikt «Man ir vēzis. Palīdziet!» nav viegli, saka Dimanta, uzsverot, ka lielākā daļa vienkārši klusē. «Valtera gadījums iedrošinās citus, jo sabiedrība mums ir fantastiska.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu