DP atkal aizturējusi Skripņiku par mēģinājumu atkārtoti iesaistīties bruņotā konfliktā ārvalstīs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Drošības policija (DP) 17.novembrī aizturējusi citā lietā attaisnoto Daugavpils iedzīvotāju Artjomu Skripņiku aizdomās par mēģinājumu atkārtoti prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā ārvalstīs - šoreiz Ukrainas austrumos, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

(Pievienota informācija par aizturēto, papildināta visa ziņa.)

Persona tiek turēta aizdomās arī par mēģinājumu iesaistīties tādā noziedzīgā organizācijā (apvienībā), kuras sastāvā ir vismaz piecas personas, kas izveidota nolūkā izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret valsti. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu no astoņiem līdz septiņpadsmit gadiem.

Savukārt par prettiesisku piedalīšanās bruņotā konfliktā likums paredz brīvības atņemšanu līdz desmit gadiem.

Pamatojoties uz kriminālprocesa gaitā iegūtajiem pierādījumiem, procesa virzītājs aizturētajai personai šī gada 19.novembrī ir piemērojis aizdomās turētā statusu. Kā drošības līdzeklis aizdomās turētajam šobrīd ir piemērots apcietinājums.

Vienlaikus DP atzīmē, ka aizdomās turētais jau iepriekš ir nonācis DP redzeslokā, proti, iepriekš DP pret šo personu ir rosinājusi sākt kriminālvajāšanu par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā ārvalstīs. Neraugoties uz minēto, DP rīcībā esošā informācija liecina, ka persona atkārtoti ir mēģinājusi piedalīties bruņotā konfliktā ārvalstī.

Ņemot vērā izmeklēšanas intereses, DP patlaban no plašākiem komentāriem par šo kriminālprocesu atturas.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa 2018.gada 9.janvārī apelācijas kārtībā skatīs par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainā apsūdzētā Latvijas iedzīvotāja Skripņika krimināllietu. Lai arī DP viņu pērn aizturēja un prokuratūra uzrādīja apsūdzību pirmās instances tiesa viņu šogad 4.augustā attaisnoja. Viņam kā drošības līdzeklis bija piemērots apcietinājums, taču līdz ar attaisnojošu spriedumu viņš tika atbrīvots.

Šajā lietā Skripņiku aizstāv advokāte Imma Jansone. Viņa aģentūrai LETA teica, ka šodien DP izplatīto preses paziņojumu nevarot komentēt, jo Skripņiks par šādu krimināllietu ar viņu nav sazinājies. Jansone gan norādīja, ka abiem ir palikusi spēkā vienošanās par aizstāvību Rīgas apgabaltiesā esošajā lietā.

Galvas traumu ieguvušais Skripņiks pirmstiesas izmeklēšanā DP sniegtajās liecībās bija atzinis noziedzīgas darbības, turklāt arī cilvēku slepkavošanu uz vietas.

Vēlāk tiesai viņš apgalvoja, ka Austrumukrainā veicis humanitāro darbību, savukārt pirmstiesas izmeklēšanā sniegtajās liecībās pats sevi apmelojis. Viņš norādīja, ka tā esot noticis viņa nopratināšanas laikā ar DP izmeklētājiem, jo viņš bija zem psiholoģiska spiediena, tika izdomāti notikumi, kas nevarēja notikt vispār, un tādā veidā viņš «pats sevi aprunāja».

Tiesa iepriekš noskatījās apsūdzētā sniegtās liecības DP izmeklētājam, kas tika arī ierakstītas video. Sarunas pirmā daļa bija par Skripņika dzīvošanu Maskavā, sākot no 2008.gada, un viņa nodarbošanos tur, kad jaunietis sāka piedalīties konkrētās apmācības grupās, tostarp par militārām tēmām un bruņošanos, bet ne pārāk regulārās. Viņš izmeklētājam izteicās, ka 2016.gadā būs apvērsums pasaulē, ko veiks cilvēki, neprecizējot, kāds.

Skripņiks stāstīja, ka viņam piezvanīja un piedāvāja doties uz Austrumukrainu 2014.gada vasarā ar visu grupu, ar kuru kopā piedalījās iepriekš apmācībās. Rostovā pie Donas viņš un pārējie satikās ar cilvēkiem, kuri piedāvāja doties uz Ukrainu. Apsūdzētais pieļāva, ka tie varētu būt Krievijas Federālā drošības dienesta darbinieki.

Apsūdzētais stāstīja, ka ieročus viņiem iedeva jau Krievijā, tāpat arī formu, savukārt viņš sāka piedalīties bruņotās darbībās jau 2014.gada jūlijā Luhanskā, Doņeckā. Liecībās Skripņiks uzskaitīja dalību dažādās konkrētās darbībās, tostarp Doņeckas un Luhanskas lidostās.

Skripņiks līdz 2014.gada oktobrim piedalījās konfliktā ar savu grupu, līdz viņš guva ievainojumu galvā, bet nezināja teikt, no kā precīzi, bet jaunajam vīrietim tika traumētas arī kājas un roka. Kā snaiperis viņš līdz aprīļa beigām nošāva vairāk nekā 100 cilvēkus, toreiz apgalvoja Skripņiks.

2015.gada maijā apsūdzētais Krievijā tika aizturēts par nelikumīgu robežas šķērsošanu, bet no apcietinājuma atbrīvots tā paša gada oktobrī. Jau vēlāk, 2016.gada sākumā, viņu aizturēja jau Latvijā.

Prokuratūra uzskata, ka Skripņiks iesaistījies noziedzīgā organizācijā Austrumukrainā un tur viņš nedevās kā privātpersona, bet veica darbības, lai grautu valsts teritoriālo vienotību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu