Kūtris norāda uz deputātu bezatbildību likuma priekšā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste / LETA

Debatēs par 2018.gada valsts budžeta likumprojektiem Saeimas deputāts Gunārs Kūtris (NSL) norādīja uz deputātu bezatbildību likuma priekšā, vairākumam parlamentāriešu šodien lemjot neatbalstīt priekšlikumus, kas paredzot pienākumu ievērot likumus.

Politiķis skaidroja, ka daudzi partijas «No sirds Latvijai» priekšlikumi, kas šodien tika noraidīti, bija balstīti uz konkrētām likuma prasībām. To viņš norādīja arī kontekstā par likumā paredzēto līdzekļu piešķiršanu Kultūras ministrijas pārraugāmajām augstskolām.

«Šobrīd vairāk nekā 50 Saeimas deputāti, saprotot savu bezatbildību likuma priekšā, vienkārši nobalso par to, ko koalīcija ir piedāvājusi. Bet, ja mēs uzskatītu, ka Saeimas deputāti ir pilnīgi bezatbildīgi likuma priekšā, tad - piedodiet! -, vai tiešām jūs uzskatītu, ka šeit, no tribīnes, kāds varētu uzdrošināties slavināt terorismu vai aicināt nemaksāt nodokļus?» pauda Kūtris.

Savukārt parlamentāriete Inguna Sudraba (NSL) aicināja Saeimu pildīt savus kā likumdevēja pienākumu un panākt, lai izpildvara ievēro likumus. Tāpēc NSL rosināja budžeta likumā noteikt, ka Ministru kabinetam jāizstrādā nepieciešamie grafiki, lai finansējuma apjoms zinātnei, augstākajai izglītībai un veselībai sasniegtu nepieciešamo līmeni.

Politiskais spēks aicināja noteikt, ka valdībai jāizstrādā grafiks, kas paredzētu, ka valsts piešķirtais finansējums zinātniskajai darbībai 2020.gadā sasniegtu vismaz 1% no iekšzemes kopprodukta. Tāpat MK Saeimā jāiesniedz grafiki, lai finansējums augstākajai izglītībai sasniegtu 2% no IKP.

NSL priekšlikumus Saeimas vairākums šodien noraidīja.

Kā ziņots, Saeima šodien pieņēma nākamā gada valsts budžetu, kurā ieņēmumi plānoti 8,75 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi - 8,95 miljardu eiro apmērā. Nākamā gada budžetā lielākais līdzekļu pieaugums ir paredzēts veselības aprūpei, savukārt aizsardzības jomas budžets sasniegs NATO prasītos 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Budžetu atbalstīja 59 deputāti, bet pret balsoja 37 parlamentārieši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu