Mežaparka estrāde pēc koristu zonas rekonstrukcijas būs skaļāka

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Mežaparka estrāde pēc koristu zonas amfiteātra rekonstrukcijas būs skaļāka, jo, palielinoties amfiteātra leņķim, dzirdamība kļūst labāka, estrādes maketa prezentācijas pasākumā sacīja akustikas eksperts, Rīgas Tehniskās Universitātes (RTU) docents Andris Zabrauskis.

Neraugoties uz to, ir jārēķinās ar estrādes apskaņošanas nepieciešamību, skaidroja Zabrauskis. «[..] faktiski distancēs, kas ir lielākas par 100 metriem, tas ir nepieciešams. Bet par to ir padomāts. Ir veikta maketēšana arī ar elektroakustiskajiem avotiem - kur tie atradīsies. Neapšaubāmi apskaņošanas kvalitāte ir tik pat svarīga kā dabiskā akustika,» norādīja Zabrauskis.

Pēc eksperta teiktā, pirmā rekonstrukcija 90.gados neesot uzskatāma par akustiski veiksmīgu, jo jau sākotnēji projekta izstrādes stadijā tika «spiests» diezgan apšaubāms risinājums. Tālākās rekonstrukcijas gan esot virzījušās pareizā virzienā.

«Estrādes makets ir unikāls, jo tas nav tikai arhitektonisks makets, bet arī pasaulē lielākās koru akustiskās tribīnes makets. Maketā, kas veidots 33.mērogā atšķiras ne tikai ģeometriskie izmēri, bet arī izmantotie materiāli. Attiecīgi, lai veiktu akustikas mērījumus, arī raidītie skaņas signāli tikuši pielāgoti minētajam izmēra un materiāla mērogam. Tas mums ļauj ļoti precīzi prognozēt akustiskos apstākļus,» skaidroja Zabrauskis.

Maketā, kas izstādīts RTU arhitektūras fakultātes telpās, pašlaik nav izvietoti akustiskie atstarotāji, kas sedz visu amfiteātra jumta apakšējo virsmu, kā arī maketā no ārpuses nav vēl izvietota membrāna, kas sargās koristu daļu no vēja un lietus ietekmes. «Tā viennozīmīgi būs viena no modernākajām un lielākajām kora estrādēm pasaulē,» pārliecināts Zabrauskis.

Pati jumta struktūra būs metāla, līdz ar to, visticamāk, akustiskie atstarotāji būs no līmēta koka, bet no ārpuses konstrukciju klās specifiska polimēra membrāna - austa no stiklašķiedras.

Akustikas eksperts pauda, ka skaņa, kas būs dzirdama estrādē pēc tās pabeigšanas, atšķiries visai būtiski. «Pirmkārt, esošajā estrādē gan koristi, gan klausītāji ir pieraduši pie sānu atskaņotas skaņas, kas formē telpisku skaņu - šeit viss tiek pārnests uz jaunu sistēmu, kurā skaņa pienāks no citiem virzieniem. Otrkārt, būs daudz stāvāks kora amfiteātris. Tas nozīmē, ka atsevišķu balsu grupas nolasīsies daudz skaidrāk un saprotamāk. Esošajā estrādē pakāpe ir krietni lēzenāka. Skatītāju zonas paplašinājumu publika varēs novērtēt jau nākamajos Dziesmu svētkos,» skaidroja Zabrauskis.

Maketa testēšanā koris tiek aizstāts ar 35 ultraskaņas avotiem, kuru uztveršanai maketa skatītāju zonā tiek izveidoti mikrofoni, ar kuru palīdzību tiek veikti mērījumi. Pēc eksperta domām, tas ir vistuvākais analoģijas ceļš. Paralēli tiek veiktas datoru simulācijas, un abu šo eksperimentu rezultāti pašlaik sakrīt.

Zabrauskis kā Mežaparka estrādes rekonstrukcijas galvenais konsultants sadarbojas ar pašmāju SIA«R&D Akustika» laboratoriju, kā arī starptautiskajiem partneriem - Vācijas kompāniju «Müller BBM Akustik».

Kā ziņots, Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas pārstāvji tikās ar ekspertiem no Vācijas, lai apspriestu Mežaparka estrādes akustikas kvalitāti, aģentūrai LETA sacīja komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR).

Pēc estrādes skatītāju daļas atklāšanas 2018.gada 18.jūnijā tiks sākti gatavošanās darbi Dziesmu svētkiem, pēc kuriem SIA «Rīgas meži» varēs rīkot pāris koncertus, skaidroja Burovs. Viens no tiem 17.augustā būs grupas «Prāta vētra» koncerts. Savukārt jau no 20.augusta sāksies pašas estrādes demontāža un gatavošanās jaunās estrādes būvniecībai.

Mežaparka Lielās estrādes pilnā atklāšana paredzēta 2021.gada 4.maijā.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu