Rīgas bērnudārza pagalmā, kur akas šahtā iekrita bērns, darbi notikuši bez būvprojekta

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Pirms četriem gadiem kādā Rīgas bērnudārza pagalmā kanalizācijas šahtā iekrita maza meitene. Par nolaidīgu savu pienākumu pildīšanu sāka tiesāt iestādes medmāsu un saimniecības daļas vadītāju. Tiesā atklājās, ka par notikušo būtu jāatbild citām personām. Bērnudārza teritoriju Rīgas domes Īpašuma departaments paplašinājis bez būvprojekta, un lielam skaitam bērnu tika pieļauta iespēja piekļūt akai, kuras tehniskais stāvoklis ilgstoši nebija pārbaudīts, vēsta TV3 raidījums «Nekā Personīga».

2013.gada ziemā jaunākā Vecmīlgrāvja bērnudārza grupiņa izgāja savā ikdienas pusdienas pastaigā. Pēkšņi citu bērnu acu priekšā zem zemes pazuda četrus gadus veca meitenīte. Bērns bija iekritis 8 metrus dziļā kanalizācijas šahtā. Meitenīte lejā raudāja un stāstīja, ka viņai ir bail.

Meitenītei baisajā kritienā bija lauzts labās kājas augšstilbs, plēsta brūce pierē, sasisti zobi, smadzeņu satricinājums. Pēc kājas operācijas vairākus mēnešus viņa bija spiesta nekustīgi gulēt. Sarunās ar psihologu meitene stāstījusi, ka pastaigas laikā lēkājusi pa akas vāku un tad negaidīti pamats sabrucis zem viņas kājām. Rīgas domes Izglītības departaments četriem bērnudārza darbiniekiem izteica rājienu - audzinātājai un auklītei, par to, ka pastaigas laikā tikai viena no viņām bijusi klāt. Medmāsai un saimniecības daļas vadītājai par to, ka tās pavirši apsekojušas bērnudārza teritoriju. Bērnudārza vadītāja sodu nesaņēma, jo līdz ar savu paskaidrojumu departamentam iesniedza atlūgumu.

Tiesas priekšā stājās bērnudārza medmāsa un saimniecības daļas vadītāja. Par nolaidību paredzēts arī cietumsods. Abas sievietes sanāca vienīgās atbildīgās par to, ka kanalizācijas šahtai nebija atbilstoša un droša vāka. Taču tiesā atklājās, kam par to bija jāatbild. Bērnudārza pagalms divus gadus pirms notikušā ticis paplašināts. Darbus veikusi Rīgas domes Īpašuma departamenta nolīgta firma, kas uztaisījusi jaunajam zemes gabalam žogu un par darbiem vēl arī citās izglītības iestādēs saņēmusi 213 tūkstošus eiro.

Būvprojekta šī zemes gabala pievienošanai nebija. Teritorijas paplašināšana notika patvaļīgi. Un tika pieļauts, ka desmitiem bērnu piekļūst vismaz gadus desmit nepārbaudītam maģistrālajam kanalizācijas vadam. Zem pievienotās teritorijas atrodas arī gāzes vads.

Tikai tiesā kļuva zināms, ka jaunpievienotā teritorija, uz kuras atradās nelaimīgā aka, nebija nodota ekspluatācijā un bērni iet pastaigās tur nedrīkstēja. Iepriekšējā bērnudārza vadītāja ar tādu lēmumu nevienu darbinieku iepazīstinājusi nebija. Ka teritorija ir bērniem droša, atbilstošus dokumentus saņēma un parakstījās jaunā bērnudārza vadītāja tikai 2015. gadā, proti divus gadus pēc notikušā.

Rīgas apgabaltiesa pirms mēneša abas bērnudārza darbinieces attaisnoja. Tiesa atzina, ka viņām nebija pienākuma pacelt akas vāku, lai pārbaudītu to tehnisko stāvokli. Turklāt šādas pārbaudes neatbilst profesionālajiem pienākumiem. Tiesa taisīja blakus lēmumu, kurā atzina, ka policijas izmeklēšana bijusi nekvalitatīva .Un uzskaitīja vairākas iestādes tajā skaitā Rīgas domi un tās uzņēmumu «Rīgas ūdens», kas pieļāva normatīvo aktu pārkāpumus, kas pieļāva šo negadījumu.

Cietušās meitenītes ģimene no Rīgas domes nav saņēmusi kompensāciju. Departaments piedāvājis segt ārstēšanās izdevumus, bet neesot iesniegts kompensējamo medikamentu saraksts. Ģimene morālo kaitējumu 20 tūkstošus eiro cer piedzīt no tām personām, kuras policija un prokuratūra atzinusi par vainīgām, proti, bērnudārza medmāsas un saimniecības pārzines.

Departamenta nesodītā bērnudārza «Laimiņa» bijusī vadītāja Ingrīda Marta Krivāne patlaban strādā par lietvedi kādā citā galvaspilsētas bērnudārzā. Bet abu apsūdzēto bērnudārza darbinieču tiesas prāva vēl nav beigusies, jo šonedēļ par Rīgas apgabaltiesas lēmumu prokuratūra iesniegusi protestu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu