Daugavpils vicemēra ārsta prakse pretendē uz domes iepirkumu ES fondu projektā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Daugavpilī Eiropas Savienības dāsni līdzfinansētā projektā par iedzīvotāju veselības veicināšanu un slimību profilaksi vēlas piedalīties arī pilsētas vicemērs Aivars Zdanovskis («Mūsu partija») un viņa māsa Inta Vaivode, kas ir arī mēra Riharda Eigima padomniece veselības jautājumos, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums «de facto». Lai gan abi bija aktīvi iesaistījušies arī projekta sagatavošanā no pašvaldības puses, interešu konfliktu savā dalībā iepirkumā, kurā viņiem ir lielas iespējas uzvarēt, amatpersonas nesaskatīja, taču tagad to pārbaudīs KNAB.

Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei – šim mērķim Latvijā dažos tuvākajos gados ir atvēlēti vairāk nekā 38 miljoni eiro, no kuriem lauvas tiesa nāks no Eiropas Sociālā fonda, bet 15 procenti jeb 5,8 miljoni eiro – no valsts budžeta. Pretendēt uz šo finansējumu var Nacionālā veselīgo pašvaldību tīkla dalībnieces. Arī Daugavpils pilsētas dome ir parakstījusi vienošanos ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru par projekta īstenošanu pašvaldībā. Kopumā Daugavpils šai projektā var rēķināties ar gandrīz vienu miljonu eiro.

Septembra beigās Daugavpils dome izsludināja iepirkumu par veselības veicināšanas pasākumu organizēšanu, sadalot to 20 daļās. Piemēram, informatīvi pasākumi par veselīgu dzīvesveidu, lekcijas par veselīgu uzturu, bērnu un senioru mācīšana peldēt, braukt ar rollerslēpēm, slidot un tā tālāk.

Pirms divām nedēļām iepirkuma komisija atvēra sešpadsmit pretendentu iesniegtos piedāvājumus. Vairums pieteicās uz vienu vai diviem pasākumiem, taču kāds pretendents izcēlās, piesakoties uz sešām iepirkuma daļām ar kopējo summu gandrīz 50 tūkstoši eiro. Pretendenta nosaukums – «Zdanovskis Aivars – ārsta prakse virspusēji novietoto vēdera dobuma orgānu un asinsvadu ultrasonogrāfijas metodē», bet pieteikumu uz pilnvaras pamata iesniedza Inta Vaivode.

Zdanovskis kopš vasaras ir Daugavpils domes deputāts, bet kopš septembra sākuma – arī pilsētas vicemērs. Savukārt viņa māsa Inta Vaivode jau otrajam mēram pēc kārtas ir padomniece veselības aprūpes jautājumos. «Es esmu neskaitāmas reizes runājusi un arī publiski teikusi: paldies Dievam, ka man ir diagnoze «daktera Zdanovska māsa«. Es esmu ļoti priecīga, ka man ir tāds brālis; es esmu ļoti priecīga, ka mēs abi divi esam medicīnā. Mums ir ļoti interesants darbs, un tā nu liktenis ir lēmis, ka mēs abi strādājam vienā pilsētā. Jā, mums dažos darbos ir viens darba devējs, dažos darbos mums ir dažādi darba devēji, bet mēs esam profesionāli sevi pierādījuši šajā pilsētā. Un es neredzu interešu konfliktu, kāpēc lai es nepiedalītos vienā vai otrā darbā, kāpēc lai es nestrādātu vienā vai otrā darbavietā tikai tāpēc, ka es esmu Zdanovska māsa,» saka Vaivode.

Vaivode arī vada domes Veselības aprūpes plānošanas komisiju, kuras loceklis ir Zdanovskis. «de facto» rīcībā esošie komisijas sēžu protokoli liecina, ka jau jūlijā Vaivode komisijā pauda: veselības veicināšanas projektam ir nopietni un kvalitatīvi jāsastāda specifikācija. Augustā pēc Zdanovska vēlmes iepazīties ar topošo projekta specifikāciju tā nosūtīta visiem komisijas locekļiem.

Savukārt septembra vidū Vaivode kritizēja specifikācijas un teica, ka ar tādām projektu tālāk virzīt nedrīkst. Zdanovskis palūdza, lai projekta vadītāja Santa Upīte kopā ar Vaivodi izskata specifikācijas un tās pārstrādā, un komisija arī nozīmēja laiku, kad tas jāizdara. Tagad Vaivode apgalvo, ka projektā bijušas tehniskas kļūdas un ierobežojoši kritēriji, ko viņai izdevās labot, turklāt ieteikumi bijuši tikai konsultatīvi. Viņa gan arī atklāj, ka ideja piedalīties konkursā viņai radusies jau pērn, kad kļuva zināms par šo ieceri.

Zdanovska prakse ir vienīgais predentents divās iepirkuma daļās, taču visās sešās ir piedāvājusi zemāko cenu, kas ir galvenais kritērijs. Projekta vadītāja un iepirkuma komisijas locekle Santa Upīte neslēpj, ka viņai vicemēra ārsta prakses dalība iepirkumā bija pārsteigums, tomēr viņa atturas to vērtēt: «Man līdz tai situācijai nav nekādas daļas, ja. Mans uzdevums ir novadīt korekti, pareizi, kvalitatīvi šo projektu. Mans uzdevums ir sasniegt rezultātus. Lai viņi tur dara, ko viņi grib. Tas mani neskar, šīs peripetijas viņu un vēl kaut kas. Pierādīs darbā, cik rezultatīvi viņi vai kādi citi strādā.»

Zdanovskis apgalvo, ka ir konsultējies ar domes juristiem, kas viņam pateikuši – interešu konflikta nebūšot. Galvenais, ka neesot pārkāpts likuma burts, uzskata vicemērs. Vaicāts par likuma garu un politisko atbildību, Daugavpils vicemērs paziņo: ""Nē, nu, gars un burts ir divas dažādas lietas. Tāpēc, ziniet, pēc gara mēs te varam viskautko paskatīties: i pēc Svētā gara, i pēc likuma gara un pēc visa gara. Jebkurā gadījumā – ja kompetentas iestādes saka, ka man interešu konflikta nav, tad praktiski tiek ierobežota ar šo te garu mana iespēja brīvi izteikt savu darbību un savu rīcību, kas praktiski arī nav pareizi. (...) Es daru labu darbu tiem pašiem vēlētājiem, tiem pašiem iedzīvotājiem. Kā es to organizēju un kā es to darīšu, tā ir mana kompetence. Ja es kaut ko darīšu nepareizi, tad man uzreiz būs neattiecināmība, un es zaudēšu Eiropas finansējumu. Kur šeit ir politiskā atbildība?"

Tagad gan Zdanovskis sola pats vērsties KNAB ar lūgumu pārbaudīt, vai te nav pārkāptas interešu konflikta novēršanas likuma normas. Ja tā būs, viņš sola savu piedāvājumu iepirkumā atsaukt. Pagaidām gan nav zināms, kad iepirkuma komisija plāno apstiprināt konkursa rezultātus, turklāt par to vēl iespējamas sūdzības Iepirkumu uzraudzības birojā.

Divās daļās Zdanovska konkurenti ar dārgāku cenu bija SIA «OnPlate». Pierīgā bāzētā kompānija, kuru dibinājušas divas uztura speciālistes, ir sekmīgi piedalījusies vairākos iepirkumos par veselīgu uzturu. Salīdzinot ar tām, Daugavpils konkurss negatīvi izcēlies, saka «OnPlate» radošā direktore Tatjana Tepo: «Tajā tehniskajā specifikācijā pie speciālistiem bija norādīts sertificēts ārsts, kuram ir kompetence tēmā. Un tad es pamanīju, ka tā pasība – sertificēts ārsts – ir gandrīz katrai daļai. Bet, piemēram, mūsu kompānijā strādā sertificēti uztura speciālisti, kuriem nav ārsta izglītības, bet tie ir funkcionāli speciālisti, mūsu valsts apmaksā to izglītību, tā ir augstākā izglītība. Un visos citos iepirkumos bija tā, ka vai nu [ārsts] – vai nu [uztura speciālists].»

Tāpat vienā iepirkuma daļā saliktas kopā dažādas lietas, piemēram, publiskas nodarbības pilsētas iedzīvotājiem un nodarbības skolās un bērnudārzos, lai gan loģiskāk būtu to sadalīt sīkāk. Arī prasība panākt, ka septiņas grupas ar 50 cilvēkiem katrā apmeklētu visas astoņas nodarbības – katra divas stundas gara – neesot reālistiska, uzskata Tepo.

Daugavpilī gan norāda, ka pagaidām pasākumi ir paredzēti tuvākajiem septiņiem mēnešiem. Ja kaut kas nestrādās, nākotnē to varēs mainīt.

Tikmēr Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā «de facto» paziņoja, ka no komentāriem par Daugavpils vicemēra dalību pašvaldības iepirkuma konkursā atturēsies, jo ziņas par pārbaudēm var sniegt tikai gadījumos, kad to izpaušana netraucē un nekavē pārbaudes veikšanu un plānoto pasākumu īstenošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu