JKP aicina atstādināt Jakrinu no amata Satiksmes departamentā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Jaunā konservatīvā partija (JKP) ir lūgusi Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu (S) atcelt Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītāju Emīlu Jakrinu no amata saistībā ar bažām par interešu konfliktu, informēja politiskajā spēkā.

Šādas bažas JKP pauž, jo paralēli Satiksmes departamenta direktora pienākuma izpildītāja amatam viņš ieņem arī «Rīgas satiksmes» valdes locekļa amatu.

Jakrins «Rīgas satiksmes» valdē tika iecelts 2016.gada decembra beigās, liecina aģentūras LETA arhīva informācija.

Ņemot vērā, ka Satiksmes departamenta pienākums ir arī pasažieru komercpārvadājumu pārraudzība, koordinēšana un kontrole, bet «Rīgas satiksme» veic šādus pārvadājumus, politiskā spēka pārstāvji pauž, ka viņiem ir radušies pamatoti jautājumi par Jakrina iespēju šos abus amatus apvienot.

JKP priekšsēdētājs Jānis Bordāns aģentūrai LETA norādīja, ka, sekojot līdzi Jakrina darbam, tajā skaitā domes sanāksmēs, politiskais spēks ir konstatējis, ka amatpersona netiek galā ar iespējamām interešu konflikta situācijām. Tāpat risināt šo jautājumu vairākkārt esot aicināta Rīgas domes vadība. Ņemot vērā, ka tas nav izdarīts, JKP nolēmusi pie Ušakova vērsties ar oficiālu lūgumu.

Partija arī aicina izsludināt konkursu uz Satiksmes departamenta vadītāja pozīciju.

«Šī gada sākumā Jakrins norādīja, ka gatavs nošķirt kompetences abos ieņemamajos amatos, taču, kā to plānots un iespējams izdarīt, nevarēja atbildēt ne viņš pats, ne Nils Ušakovs, kura tiešā pakļautībā atrodas Satiksmes departaments. Turklāt jāņem vērā fakts, ka Jakrina vadībā nekādi nav uzlabojies departamenta darbs, tieši otrādāk - jau otro sezonu pēc kārtas Rīgas ielās ir novērojama nepieņemama ielu remontu organizācija un acīmredzama darbu kvalitātes prasību nekontrolēšana,» uzsver JKP.

Lai pēc iespējas ātrāk uzlabotu radušos situāciju, JKP frakcija aicina nekavējoties izsludināt konkursu uz departamenta direktora amatu, kā arī konkursa uzraudzībai pieaicināt no politiskajām partijām un Rīgas domes struktūrām neatkarīgu nevalstisko organizāciju pārstāvjus.

JKP arī pieprasa viņu nekavējoties aizvietot ar citu personu, kura neatrodas darba attiecībās ar SIA «Rīgas satiksme» vai citām pašvaldības struktūrvienībām, kapitālsabiedrībām vai aģentūrām, kuru darbība tieši vai netieši atrodas Satiksmes departamenta pārraudzībā.

Tāpat domes priekšsēdētājam tiek nekavējoties lūgts izstrādāt kārtību par amatu pienākumu izpildītāju darbības termiņiem, paredzot, ka amata konkurss ir jāizsludina ne vēlāk kā divus mēnešus pēc tam, kad atbrīvota, pārcelta, atstādināta vai atkāpusies iepriekšējā amatpersona. Turklāt būtu jānosaka, ka vadītāja pienākumu izpildi būtu jāuztic iepriekšējā direktora vietniekiem vai nākamajai pēc ranga esošajai augstākajai amatpersonai. Tāpat pienākumu izpildītāja maksimālajam darbības laikam būtu jābūt sešiem mēnešiem, kuru laikā būtu jāstājas spēkā līgumam ar jauno vadītāju, uzskata partijas pārstāvji.

Jakrins Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumus veic no pagājušā gada augusta vidus, kad saistībā ar Rīgas ielu remontdarbu lēno gaitu no amata tika atstādināts departamenta direktors Vitālijs Reinbahs.

Jakrins tika iecelts «Rīgas satiksmes» valdes locekļa amatā uzreiz pēc tam, kad viņu šim amatam nominēja «Rīgas satiksme» valdes locekļa amata kandidātu konkursa komisija. «Rīgas satiksmes» dalībnieki ārkārtas sapulcē pērn 27.decembrī Jakrinu iecēla kompānijas valdes locekļa amatā uz pieciem gadiem.

Rīgas dome ir lēmusi, ka Jakrins drīkst savienot darbu «Rīgas satiksmes» valdes locekļa amatā ar Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītāja amatu, tomēr, lai nerastos interešu konflikts, apvienojot amatus, esot nodalītas kompetences.

Šī gada pavasarī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizrādīja Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājam Emīlam Jakrinam, kurš, nesaņemot atļauju, savu amatu savienoja ar pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» valdes locekļa amatu.

KNAB nolēma neuzsākt lietvedību un atbrīvot Jakrinu no administratīvās atbildības, izsakot mutvārdu aizrādījumu, jo neatļautā amata savienošana nav radījusi interešu konfliktu, aģentūra LETA noskaidroja KNAB. Jakrins pārkāpumu tika pieļāvis no pagājušā gada 27.oktobra līdz šī gada 30.janvārim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu