Neurķē ausis ar vates kociņiem - iedzīvosies problēmās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Veselības eksperti paziņojuši, ka, lai tīrītu ausis nevajadzētu izmantot vates kociņus, jo tā var kaitēt ausu kanālam un ausu sēru iegrūst pārāk dziļi ausī.

Kā vēstīts izdevumā «Health Watchdog» ausij var izrādīties bīstami ne vien vates kociņi, bet arī speciālās metāla šļirces, kas tiek izmantotas, lai ausi izskalotu ar ūdeni. Abi šie ausu tīrīšanas paņēmieni var izraisīt cilvēka veselībai bīstamas infekcijas, kā arī ausu vasku iegrūst vēl dziļāk auss kanālā.

Eksperti skaidro, ka auss kanāls lieliski iztīra sevi pats, lieko ausu sēru izvadot no auss dabiskā ceļā. No auss ieejas to var notīrīt ar mitru lupatiņu.

Tajā pašā laikā pētnieki atzīst, ka praktisku pierādījumu tam, ka vates kociņi bojā auss kanālu nav, tomēr tāpat nevajadzētu riskēt, jo potenciāls iedzīvoties problēmās, pašrocīgi tīrot savas ausis, ir liels.

«Mūsu ieteikums ir tāds, ka nevajadzētu savā auss kanālā neko bāzt iekšā, jo auss iztīrās pati. Vienīgais, ko vajadzētu darīt, ir reizēm ar mitru lupatiņu iztīrīt auss ieejas rajonu,» komentēja eksperti.

Zināms, ka pastiprināta ausu sēra jeb vaska izdalīšanās auss kanālā var notikt pēc auss operācijas vai pēc tam, kad tajā pārāk dziļi iegrūsts vates kociņš.

Līdz ar vates kociņu potenciālo negatīvo iedarbību uz auss kanālu, nozīmīgs iemesls, lai tos pārstātu lietot, ir piesārņojums, ko tie rada, proti, vates kociņi tiek ražoti no plastmasas un ir viens no biežāk sastopamajiem plastmasas atkritumiem jūrās un okeānos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu