7 nerātnākie sengrieķu dievi un dievietes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikimedia Commons

Grieķu mitoloģija jau vairāk nekā divtūkstoš gadus ir valdzinājusi cilvēku, īpaši rakstnieku un mākslinieku prātus. Varoņi, dievi, mistiskas un pārpasaulīgas būtnes, dabas parādību personifikācijas, intrigas, slepkavības un varoņdarbi – tas viss ir krāšņās grieķu mitoloģijas sastāvdaļa. Šoreiz, lai aplūkotu mitoloģijas tēlus no skaistuma perspektīvas, vietne «Greek Reporter» ir apkopojusi septiņus seksīgākos un nerātnākos grieķu dievus un dievietes.

1. Okeāns un Tētija

Foto: Wikimedia Commons

Okeāns un Tētija reizē bija gan māsa un brālis, gan vīrs un sieva, kā arī tas bija viens no nedaudzajiem monogāmajiem pāriem savā dzimtā.

Okeāns bija titāns, Urāna (Debesis) un Gajas (Zeme) dēls, kurš apprecēja savu māsu Tētiju, kura savukārt dzemdēja pasaules lielākās upes. Viņai piedzima arī aptuveni 3000 meitas jeb Okeanīdas, kas katra pārvaldīja atsevišķu ūdens, zemes vai debesu daļu.

2. Zevs

Foto: Wikimedia Commons

Dievu un cilvēku tēvs, un valdnieks Zevs kopā ar citiem diviem mājoja Olimpa kalnā un radīja vismaz divdesmit vienu pēcnācēju no deviņām dažādām dievietēm un cilvēkiem. Gudrības un taisnīga kara dieviete, viena no Zeva meitām Atēna, piedzima no Zeva galvas, pēc tam, kad debesu kalējs Hēfaists to pāršķēla ar cirvi.

Zeva zināmākais atribūts un ierocis bija zibens šautras, ar kurām viņš dusmās mēdza svaidīties, tomēr varenais dievs ir vēl labāk pazīstams ar savu gaužām cilvēcisko uzvedību attiecībās ar sievietēm.

Zeva kāre pēc seksa bija nevaldāma un noveda pie tā, ka viņam bija daudzi ārlaulības bērni gan no dievietēm, gan cilvēkiem. Populārākā mīta versija vēsta, ka Zeva ārlaulības bērni bija Atēna, Apolons, Artemīda, Hermejs, Persefone, Dionīss, Persejs, Hērakls, Trojas Helēna, Mīnojs, kā arī deviņas mūzas, savukārt viņa sieva Hēra dzemdēja tikai Areju, Hēfaistu un Hēbi.

3. Atlants un Pleione

Foto: Wikimedia Commons

Pleijone Atlantam dzemdēja septiņas meitas Pleijādas, kuras, iespējams, bija Hesperīdu pusmāsas (Hesperīdas sargāja zelta ābolus Atlanta ābeļdārzā).

Daži mīti vēsta, ka Pleijādas bija iesaistījušās romantiskās attiecībās ar Zevu, Areju, Poseidonu un citiem augsta ranga dieviem, kā rezultātā radās Hermejs un citas dievības, pusdievi un varoņi.

4. Mnēmosine

Foto: Wikimedia Commons

Mnēmosine bija viens no titāniem un tiek uzskatīta par atmiņas dievību. Viņas savienībā ar Zevu radās deviņas mūzas, kuras bija mākslas, mūzikas, dzejas, traģēdiju un dejas aizbildnes un iedvesmotājas.

5. Krons un Reja

Foto: Wikimedia Commons

Krons, kurš mūsdienu cilvēkiem vislabāk pazīstams kā tēvs, kurš, baidoties no gāšanas no troņa, aprija savus bērnus, bija viens no titāniem, Urāna un Gajas dēls. Viņš apprecējās ar savu māsu Reju, kura viņam dāvāja sešus bērnus: Poseidonu, Aīdu, Zevu, Hestiju, Dēmetru un Hēru.

Baidoties no pareģojuma, kas vēstīja, ka Kronam valdnieka varu atņems viens no viņa bērniem, Krons piecus no tiem aprija, bet sesto – Zevu – Reja samainīja pret akmeni un noslēpa no Krona acīm.

Zevs vēlāk izglāba Krona aprītos bērnus, bet pašu Kronu padzina Tartarā, kļūstot par dievu un cilvēku valdnieku.

6. Urāns

Foto: Wikimedia Commons

Viens no pašiem pasaules pirmsākuma dieviem Urāns bija Gajas dēls. Incestuālās attiecībās ar savu māti radās titāni, kiklopi, nimfas un hekatonheiri jeb simtroči, kuriem bija simts rokas un piecdesmit galvas.

Urānam tik ļoti riebās savi atbaidošie bērni, ka viņš tos iegrūda atpakaļ Gajas miesās.

Vēlāk ar Gajas vēlību viņu dēls Krons gāza savu tēvu no valdnieka troņa, viņu izkastrējot.

7. Erebs un Nikte

Foto: Wikimedia Commons

Haosa dēls Erebs bija pazemes un tumsas personifikācija. Kopā ar savu māsu Nikti, radīja 14 bērnus, no kuriem vispazīstamākie ir miega dievs Hipnoss, kā arī naida un ķildu dieviete Erīda.

Niktas māsa Hemēra (diena) ir viņas pretstats, un kopā viņas pasaulē personificēja diennakti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu