Vairai Vīķei-Freibergai 80!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien, 1.decembrī, tautā mīlētā eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga svin 80 gadu jubileju.

Daudzi atceras, kā prezidenta amatā nonāca pirmā sieviete, kura sākumā lielai daļai sabiedrības bija pilnīgi nepazīstama. Tomēr vēlāk šī sieviete atstāja neizdzēšamas pēdas Latvijas politikā un nesenajā vēsturē.

Vīķe-Freiberga dzimusi 1937.gada 1.decembrī Rīgā. Otrā pasaules kara beigās viņa devusies bēgļu gaitās uz Vāciju, pēc tam pārcēlusies uz Kanādu.

Pēc atgriešanās Latvijā 1998.gadā Vīķe-Freiberga sākusi vadīt Latvijas Institūtu, un jau gadu vēlāk ievēlēta par Latvijas Valsts prezidenti. Viņas vadībā Latvija pievienojusies Eiropas Savienības un NATO valstu saimei. Astoņus gadus Vīķe-Freiberga kā prezidente reprezentējusi Latviju pasaulē, kā arī izmantojusi savu ietekmi arī pašmāju politikas veidošanā.

Vīķe-Freiberga runā latviešu, spāņu, franču, angļu un vācu valodā. Viņa studējusi Kanādā, franču izglītības iestādēs - ieguvusi maģistra grādu psiholoģijā un doktora grādu eksperimentālajā psiholoģijā.

Vīķe-Freiberga bijusi izvirzīta ANO ģenerālsekretāra amatam, tomēr savu kandidatūru atsaukusi, jo Krievija izmantojusi savas veto tiesības neoficiālajos balsojumos.

Eksprezidente turpina darboties pētniecībā un kultūrā, turpinot nest Latvijas vārdu pasaulē. Viņa ir precējusies ar Imantu Freibergu, kurš savulaik bijis informātikas profesors Kvebekā. Tāpat ģimenē izaudzināti divi bērni - dēls Kārlis Freibergs un meita Indra Freiberga.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu