Rīgas pievārtē aiztur trīs militāro spēļu organizētājus no Krievijas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Latvijas tiesībsargājošās iestādes šodien Rīgas reģionā aizturējušas trīs iedzīvotājus no Krievijas, kuri bija ieradušies Latvijā palīdzēt organizēt pirmo Baltijas militāro simulācijas spēļu «Airsoft» turnīru.

Latvijas Airsoft spēlētāju asociācijas valdes loceklis Dmitrijs Medvedevs aģentūrai LETA pastāstīja, ka asociācijai kā organizētājiem turnīra organizēšanā palīdzējuši trīs vīrieši no Krievijas, kuri Latvijas kaimiņvalstī strādājot rūpnīcā, kas ražo «airsoft» ekipējumu. Latvijā vīrieši iepriekš nav bijuši, taču uzaicināti, lai palīdzētu ar pieredzi, turklāt viņi šādas spēles organizējuši Krievijā.

Vīrieši ar savām dzīvesbiedrēm caur Igauniju devušies uz Latviju ar starptautisku reisa autobusu, līdz aptuveni desmit kilometrus pirms Rīgas autobusu apturējusi kāda tiesībsargājošā iestāde un veica vīriešu aizturēšanu.

Vīriešu telefoni šobrīd ir izslēgti, bet vienam esot ticis atļauts piezvanīt sievai. Viņš dzīvesbiedrei pastāstījis, ka aizturēts un tiek kārtoti dokumentu viņa deportēšanai no Latvijas. Medvedeva rīcībā esošā informācija liecina, ka aizturēšanu veikusi DP. Tas esot kļuvis zināms no autobusa stjuartes, turklāt DP ir iestāde, kurai turnīra organizētāji bija iesnieguši viņa datus, un DP kompetencē ir kontrolēt militārās simulācijas spēles.

Ņemot vērā vīriešu aizturēšanu, visticamāk, turnīru nākšoties atcelt. Turnīrā bija pieteikušies aptuveni 300 dalībnieki. Daļa jau bija ieradušies Rīgā, bet Krievijas komanda vēl nebija ieradusies, norādīja Medvedevs.

Medvedevs vēl plāno sazināties ar DP, lai noskaidrotu plašāku informāciju par notikušo.

DP aģentūrai LETA noliedza, ka tā būtu veikusi šādu aizturēšanu, lai gan DP ir informēta par gaidāmo turnīru.

Valsts robežsardzes kompetencē ir kontrolēt, vai Latvijā, šķērsojot robežu, neiekļūst Latvijai nevēlamo personu jeb tā dēvētajā «melnajā sarakstā» iekļautie indivīdi.

Valsts robežsardzē aģentūrai LETA pagaidām komentāru neizdevās iegūt. Imigrācijas likums paredz, ka iekšlietu ministram ir tiesības ieceļošanas aizlieguma sarakstā jeb «melnajā sarakstā» iekļaut personas, pamatojoties uz kompetentas tiesībsargājošās iestādes atzinumu.

Ministrs, piemēram, var iekļaut personu sarakstā, ja ir pamats uzskatīt, ka ārzemnieks darbojas pretvalstiskā vai noziedzīgā organizācijā, rada draudus valsts drošībai, sabiedriskai kārtībai vai arī ārzemnieks izdarījis smagu noziegumu.

Jau ziņots, ka Rīgā 2.decembrī bija paredzēts pirmais Baltijas militāro simulācijas spēļu «Airsoft» turnīrs. Pasākumā bija plānojušas piedalīties komandas no vismaz piecām valstīm - Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Somijas, Krievijas.

«Airsoft» ir komandu sporta veids jeb militāras simulācijas spēle. «Airsoft» spēlēs lieto reālu ieroču kopijas, kas šauj ar plastmasas lodītēm. Dalībnieku ekipējums vizuāli ir identisks reālam.

Jau iepriekš DP ir aktualizējusi nepieciešamību pilnveidot tiesisko regulējumu militārās simulācijas pasākumu organizēšanā. DP ir konstatējusi, ka militārās simulācijas spēles, kur tiek lietoti militārās simulācijas spēļu ieroči, faktiski tiek izmantotas militāri taktisko apmācību organizēšanai, piemēram, ēku sagrābšanai, objektu izlūkošanai.

«Bez efektīva kontroles mehānisma pieaug risks, ka militāri taktiskas mācības Latvijā apgūst arī personas, kuras pauž atbalstu prettiesiskām bruņotām darbībām pret citām valstīm,» uzsvēra DP.

DP norādīja, ka militārās simulācijas viens no pamatelementiem ir tādu ieroču izmantošana, kas ārēji vizuāli neatšķiras no īstiem kaujas ieročiem. Tāpat militārās simulācijas pasākumu dalībnieki izmanto formastērpus, kas vizuāli līdzinās ārvalstu bruņoto spēku, tajā skaitā Krievijas vai NATO dalībvalstu, militāro organizāciju formastērpiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu