Ar narkotiku kontrabandu ārvalstīs nodarbojas vairāki desmiti Latvijas valstspiederīgo

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Šā gada pirmajā pusgadā Ārlietu ministrijas (ĀM) Konsulārais departaments saņēmis informāciju par 31 Latvijas valstspiederīgo, kas ārvalstīs bija aizturēts vai notiesāts saistībā ar narkotiskajām vielām, portāls TVNET uzzināja ĀM.

ĀM informē, ka jautājums par Latvijas valstspiederīgajiem, kuri ir aizturēti vai notiesāti par narkotisko vielu transportēšanu, izgatavošanu, glabāšanu vai realizāciju, ir aktuāls Konsulārā dienesta ikdienas darbā, taču statistika var nebūt pilnīga.

«Saskaņā ar 1963. gada Vīnes konvenciju par konsulārajiem sakariem ārvalstij, kurā Latvijas valstspiederīgais ir aizturēts un apcietināts, [mūsu valsts] diplomātiskā pārstāvniecība ir jāinformē tikai tad, ja to lūdz pati aizturēta persona,» norādīja ĀM. Savukārt starptautiskās sadarbības ietvaros šāda informācija daudzos gadījumos nonāk kompetentajā iestādē Latvijā - Valsts policijā.

Savukārt Tieslietu ministrijā (TM) portālam TVNET skaidroja, ka ir bijuši gadījumi, kad Latvijai tiek izdotas personas, kas ārvalstīs notiesātas par noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar narkotiku kontrabandu. Uz jautājumu, kas notiek gadījumos, ja Latvijas valstspiederīgais par narkotiku kontrabandu ir aizturēts valstī, kas par šādu nodarījumu piemēro nāvessodu, TM pārstāve Lana Ivulāne atbildēja, ka šādu soda mēru mūsu valstī izpildīt nevar.

«Pārņemot personu soda izciešanai, izpildāmais sods tiks pielāgots Krimināllikumā paredzētajam, ievērojot Krimināllikuma maksimālo sankcijas robežu par attiecīgo noziedzīgo nodarījumu. Savukārt valstīs, kur pastāv nāvessods, lielākajā daļā gadījumu nav tiesiskās sadarbības instrumentu, ar kuriem varētu nodot personu soda izpildei. Tāpēc šajā gadījumā tiesiskā sadarbība notiek uz tā sauktā abpusējības principa pamata un lielā mērā atkarīga no valsts, kurā Latvijas valstspiederīgais ir notiesāts. Ja šī valsts uzskata, ka noziedzīgi nodarījumi saistībā ar narkotiku kontrabandu ir ļoti smagi, tā var atteikt nodot personu soda izpildei,» skaidroja Ivulāne. TM gan neatklāja vai ir bijuši gadījumi, kad kāds Latvijas valstspiederīgais ārvalstīs ticis sodīts ar augstāko soda mēru.

ĀM norāda, ka Latvijas valstspiederīgo skaits, kuri aizturēti ārvalstīs par iesaistīšanos narkotiku kontrabandā, pēdējo piecu gadu laikā saglabājies faktiski nemainīgs. Tādēļ ĀM kopā ar Valsts policiju šā gada jūnijā un jūlijā īstenoja informatīvo akciju «Ceļo droši», pievēršot uzmanību narkotiku kontrabandas tendencēm un riskiem, kas draud personām, izvēloties iesaistīties šādā noziedzīgā nodarījumā. Akcijas laikā cilvēki cita starpā tika arī aicināti nenoticēt narkotiku kurjeru vervētāju meliem par ātru un vieglu peļņu un nepiekrist veikt noziegumu.

Ārvalstīs aizturētajiem Latvijas valstspiederīgajiem ārlietu dienests nodrošina atbalstu sadarbībā ar juridisko pārstāvi, vēršanos pret diskriminējošu attieksmi (sliktākiem nosacījumiem nekā attiecīgās ārvalsts pilsoņiem) vai procesuālo prasību neievērošanu, kā arī pēc personas vēlēšanās atbalsta sniegšanu saziņā ar tuviniekiem. Konsulārā palīdzība aizturētajām vai apcietinātajām personām neparedz juridisko konsultāciju sniegšanu; tāpat personām kā ārvalsts pilsoņiem nav iespējams nodrošināt labvēlīgākus nosacījumus, uzsver ĀM.

Portāls TVNET jau vēstīja, ka vasaras beigās Jaunkaledonijas tiesībsargājošās institūcijas aizturēja trīs Lietuvas iedzīvotājus aizdomās par narkotiku kontrabandu, kā arī izskanēja, ka kontrabandistu bandā bijis Latvijas pilsonis.

Lietuvas ĀM ziņu aģentūru BNS informēja, ka Francijai piederošās Klusā okeāna salu grupas institūcijas trešdien oficiāli informējušas Lietuvas vēstniecību Francijā par to, ka iepriekšējā dienā trīs Lietuvas pilsoņi aizturēti aizdomās par narkotisko vielu kontrabandu lielā apmērā.

Francijas plašsaziņas līdzekļos izskanējis, ka četri Lietuvas un Latvijas pilsoņi tiek turēti aizdomās par 1,4 tonnu kokaīna pārvadāšanu jahtā, kurai ir Gibraltāra karogs. Jahta «L'Afalina» tika aizturēta kopīgā Francijas jūras spēku, policijas un muitas operācijā pēc tam, kad varasiestāžu pārstāvji tai pievērsa uzmanību netālu no Franču Polinēzijas krastiem.

Jaunkaledonijas varasiestādes uzskata, ka 100 miljonus eiro vērto narkotiku kravu bija paredzēts izplatīt Austrālijas tirgū.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu