KNAB izmeklētajā Barona ielas remonta krimināllietā iesaistītas daudzas personas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētajā kriminālprocesā par iespējamu dokumentu viltošanu Krišjāņa Barona ielas seguma atjaunošanā iesaistītas daudzas personas, pastāstīja KNAB preses pārstāve Laura Dūša.

Viņa atgādināja, ka kriminālprocess ir sarežģīts, tajā ir iesaistītas «daudzas personas, kurām ir tiesības uz aizstāvību.» Izmeklēšanas interesēs KNAB plašāku informāciju nesniedza, līdz ar to nav skaidrs, kādā statusā personas figurē.

Kriminālprocesa likumā gan teikts, ka katrai personai, par kuru izteikts pieņēmums vai apgalvojums, ka tā izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, ir tiesības uz aizstāvību, tas ir, tiesības zināt, kāda nodarījuma izdarīšanā to tur aizdomās vai apsūdz, un izvēlēties savu aizstāvības pozīciju.

Jau ziņots, ka KNAB šis kriminālprocess ierosināts 2016.gada oktobrī. Toreiz KNAB paziņoja, ka iegūtie pierādījumi dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka Satiksmes departamenta rīkotajā iepirkumā «Rīgas pilsētas ielu seguma periodiskās atjaunošanas darbi 2015.gadā» iepirkuma daļā «Ielu seguma atjaunošana. Seguma atjaunošana Krišjāņa Barona ielā» valsts amatpersona veikusi dienesta viltojumu.

Krimināllikums par dokumenta viltošanu vai par viltota dokumenta izsniegšanu vai izmantošanu paredz brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

KNAB 2016.gada rudenī ieradās arī ceļu būves uzņēmumā «Binders», kas veica Barona ielas seguma rekonstrukciju. KNAB no «Bindera» izņēmis daļu dokumentu oriģinālu un veicis kopijas, iepriekš vēstīja telekanāls LNT.

LETA jau ziņoja, ka kopumā brauktuves remontdarbi izmaksājuši 2,6 miljonus eiro, bet ietves - 900 000 eiro. Ielas remontdarbu kvalitāte vairākkārt izraisījusi sabiedrības sašutumu.

Pērn 16.augustā saistībā ar Rīgas ielu remontdarbu lēno gaitu no amata tika atstādināts Satiksmes departamenta direktors Vitālijs Reinbahs. Viņa vietā tika iecelts Emīls Jakrins.

Pērn oktobrī TV3 raidījums «Nekā personīga» vēstīja, ka Rīgas dome par Krišjāņa Barona ielas rekonstrukcijas darbu būvuzraudzību 2015.gadā slēgusi līgumu ar SIA «Bild», kas iepriekš piederēja 2016.gada vasarā kukuļošanas lietā aizturētajam Satiksmes departamenta darbonim Uģim Brožam.

Pēc raidījuma rīcībā esošās informācijas, ar Barona ielas rekonstrukcijas darbiem saistītajā kriminālprocesā KNAB ir aizdomas par viltotiem būvuzraudzības dokumentiem. Saskaņā ar šiem dokumentiem Barona ielā notiekošos darbus uzraudzījusi persona, kura faktiski no rīta līdz vakaram strādājusi Salaspils novada domē.

Būvdarbus Barona ielā organizējis tas pats Rīgas domes Satiksmes departamenta darbonis Broža, kuru KNAB aizturēja kriminālprocesā par iespējamām nelikumībām departamenta organizētos iepirkumos. Viņam bijusi iespēja izvēlēties uzņēmumu, kas veiks Barona ielas būvdarbu uzraudzību. Broža izvēlējies firmu «Bild», kura iepriekš piederējusi viņam pašam. Ar šo uzņēmumu dome Brožas personā noslēgusi līgumu, kas nav paredzējis stingru kārtību, kā pašvaldība saņem atskaites par būvdarbu gaitu. Līgumā esot bijušas tikai vispārīgas frāzes, ka uzraudzība jāveic.

«Bild» no savas puses par tiešo būvniecības uzraugu norīkojusi Andreju Kiseļevu-Podgorniju, ar kuru Broža esot sen pazīstams un iepriekš strādājis kopā. Kiseļevs-Podgornijs gan no rīta līdz vakaram strādājis Salaspils novada domē, vēstīja «Nekā personīga».

Pērn novembrī Jakrins aģentūru LETA informēja, ka Rīgas domes Satiksmes departaments «Bild» par pakalpojumiem nemaksās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu