Apvienība: Veselības finansēšanas likums plānveida aprūpi padarīs nepieejamāku simtiem tūkstošu cilvēku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Veselības aprūpes finansēšanas likums tā pašreizējā redakcijā padarīs plānveida veselības aprūpi nepieejamāku potenciāli simtiem tūkstošu Latvijas cilvēku ar zemiem ienākumiem, pausts Latviešu Ārstu un zobārstu apvienības (LĀZA) un tās domubiedru atklātā vēstule par likumu.

Vēstule nosūtīta Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, Saeimas deputātam Romualdam Ražukam (V), Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) un veselības ministrei Andai Čakšai (ZZS). Vēstuli parakstījis LĀZA priekšsēdētājs Uģis Gruntmanis.

LĀZA uztrauc likums pašreizējā redakcijā, jo padarīs plānveida veselības aprūpi nepieejamāku potenciāli simtiem tūkstošu Latvijas cilvēku ar zemiem ienākumiem. «2016.gadā Pasaules Veselības Organizācijas pētījums parādīja, ka Latvijā 28% trūcīgāko iedzīvotāju maksājumi par veselības aprūpi ir katastrofāli lieli un viņi tos nevar atļauties,» teikts vēstulē.

Kā skaidrots vēstulē, piemēram, vidēji vecs cilvēks, kurš strādājis vienkāršus sezonas lauku darbus, nodokļi par viņu nav maksāti, ierodas pie ģimenes ārsta ar sliktu pašsajūtu un augstu cukura līmeni. Šis stāvoklis nav akūts un nav arī plānveida. «Pacientam būtu pēc iespējas ātrāk jānonāk pie speciālista, bet, tā kā viņam pienākas tikai akūtā palīdzība, tas nav iespējams. Un pacients drīzumā nonāks neatliekamās palīdzības nodaļā daudz slimāks,» uzsvērts vēstulē.

Vēstulē arī teikts, ka ģimenes ārsti šādās situācijās, protams, mēģinās palīdzēt un darīt visu iespējamo, bet, situācijai pasliktinoties, aicinās pacientu doties uz uzņemšanas nodaļām, kas nozīmēs, ka tām darba apjoms noteikti pieaugs. «Kādam, lasot šīs rindas, atbilde varētu būt, lai tak viņi iet un nopērk valsts apdrošināšanu. Jaunais likuma plāns nosaka, ka tā maksās «tikai 5%» no minimālās algas, tātad 252 eiro gadā. Likuma projekts nosaka, ka šī summa būs jānomaksā reizi gadā. Ja darba devējs par cilvēku nav maksājis sociālo nodokli par iepriekšējiem diviem gadiem, tad jānomaksā būs 252 eiro par katru no šiem gadiem. Tātad daudziem Latvijas trūcīgākajiem iedzīvotājiem (ap 300 000) būs jāiemaksā 750 eiro, lai piekļūtu šai «valsts apdrošināšanai»,» pausts vēstulē.

LĀZA uzskata, ka tas ne vien ir «augstākā mērā neētiski», bet veicinās milzīgu pacientu pieplūdi uzņemšanas nodaļām, palielināsies ielaistu slimību skaits, un līdzīgi kā ASV, mirstība šajā cilvēku grupā palielināsies. «Šādai likuma redakcijai mēs, ārsti un citi mediķi, nedrīkstam piekrist, un tas jāmaina,» norādīts vēstulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu