Šlesers aicina parlamentāros izmeklētājus pievērsties lietām, kur saskata sasaisti ar «Vienotību»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ekspolitiķis, kurš minēts kā viens no tā dēvēto «oligarhu sarunu» dalībniekiem, Ainārs Šlesers aicina «Oligarhu lietas» parlamentāro izmeklēšanas komisiju pievērsties lietām, kur ekspolitiķis saskata sasaisti ar «Vienotību».

Tāpat politiķis norāda uz nepieciešamību vērtēt arī ar partiju «Jaunais laiks» (JL) savulaik saistītām lietām. JL bija viena no partijām, kas dibināja «Vienotību».

Šlesers ar attiecīgu iesniegumu «Oligarhu komisijā» vērsies, reaģējot uz deputāta Andreja Judina (Par!/V) vēršanos ģenerālprokuratūrā par viņa izteikumiem.

Savā iesniegumā Šlesers norāda uz nepieciešamību komisijai izmeklēt apstākļus par tā saukto Kampara «tumbočkas» lietu, «Rēzeknes burtnīciņu» un maksātnespējīgā «Liepājas Metalurgs» administratora un konsultanta «Prudentia Advisers» ekspolitiķa ieskatā nepamatoti saņemtajiem vismaz trīs miljoniem eiro atlīdzībā par mantas pārdošanu ukraiņiem, kura tā arī neesot notikusi.

Paziņojumā presei Šlesers skaidro, ka Kampara «tumbočka» esot «partijas JL politiķa, iespējams, nelikumīgas finansēšanas un pretrunīgu (melošana) ziņu sniegšanas amatpersonas deklarācijā neizmeklēšana».

«Rēzeknes burtnīciņas» ir «JL finansēšanas neizmeklēšana un tiesībsargājošo iestāžu rīcības neizmeklēšana iespējamā pierādījumu (oriģināldokumentu) iznīcināšanā».

«Manuprāt, šie fakti liecina par, iespējams, koruptīvas vai vismaz savstarpēji cieši saistītas politiskās un (iespējams, ka bijušo) tiesībsargājošo iestāžu pārstāvju grupas pastāvēšanu. Manuprāt, bija acīmredzami, ka laika periodā, kad politiskā partija «Vienotība» un JL vadīja valsti, vairākas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja atbildīgās amatpersonas savus dienesta pienākumus pildīja šīs partijas interesēs - gadījumos, kur bija konstatēts noziedzīgs nodarījums, krimināllietas ierosinātas netika un izmeklēšana nenotika, savukārt, gadījumos, kad šīs partijas interesēs bija nepieciešams nomelnot politiskos oponentus, tika ierosinātas krimināllietas un notika ilgstoša nepamatota izmeklēšana,» pauž Šlesers.

Šlesers atsevišķi publiski lūdz komisiju izprasīt pierādījumus no tiesībsargājošām iestādēm par zvanīšanas jeb sazvanīšanās faktu, ar kuriem nepastrīdami būs pierādīts, ka tieši eksprezidents Valdis Zatlers pirms prezidenta vēlēšanām 2011.gadā esot zvanījis Šleseram. «Zatlers apzināti maldina Komisiju, nepatiesi apgalvojot, ka (..) vispār neesot zvanījis Šleseram - patiesībā Zatlers bija zvanījis Šleseram,» uzsver ekspolitiķis.

Kā ziņots, savulaik oligarhu lietu uzraugošais prokurors izvērtēs bijušā politiķa Aināra Šlesera un bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera izteikumus «oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijā par iespējamo atbalstu pārvēlēšanai.

Šlesers 30.oktobrī parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē pauda, ka neesot publiskotas tās sarunas, kur Zatlers «zvana un lūdzas», lai politiķis atbalsta Zatlera pārvēlēšanu prezidenta amatā. Ņemot vērā, ka Šlesers neesot paudis atbalstu, vēlāk sekojusi parlamenta atlaišana.

Zatlers 4.decembrī komisijas sēdē norādīja, ka Šlesera teiktais ir absolūti meli un tas liecinot, ka Šleseram melot esot norma.

Prokurors Māris Leja aģentūrai LETA teica, ka Krimināllikums paredz atbildību par nepatiesu ziņu sniegšanu parlamentārās izmeklēšanas komisijai, tāpēc abu toreizējo amatpersonu izteikumi tiks izvērtēti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu