Rīgas domes opozīcija neatbalsta pašvaldības nākamā gada budžetu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Šodien, spriežot par Rīgas pašvaldības 2018.gada budžetu, Rīgas domes opozīcija visvairāk apšaubīja plānoto dotācijas apjomu SIA «Rīgas satiksmei» un budžeta tālāko virzību neatbalstīja.

Kā aģentūrai LETA paskaidroja deputāts Krišjānis Feldmanis (JKP), budžeta izvērtēšanas gaitā viņš uzdevis vairākus jautājumus par budžetā iekļautajiem izdevumiem, taču jēgpilnas un skaidras atbildes viņš saņēmis neesot. «Visvairāk mani satrauc lielais dotācijas pieaugums RS salīdzinoši ar pagājušo gadu, jo nav skaidrs vai šis pieaugums plānots kārtējai nanoūdens iegādei, ūdeņraža trolejbusiem vai kam citam un paskaidrojumu neesamība man šķiet neloģiska,» norāda deputāts.

Tāpat politiķis pauda neizpratni par, piemēram, samazināto finansējumu apzaļumoto teritoriju uzlabošanai un norādīja, ka «šis budžets ir vērsts uz naudas šķērdēšanu, nevis attīstību un viss tiek ieguldīts būvēšanā, aizmirstot par cilvēkiem.»

Arī deputāts Juris Pūce (LA) šodien kritizēja nākamā gada budžeta projektu, kā galveno iemeslu minot neskaidro dotāciju RS. «Ir Ministru kabineta noteikumi, kuri nosaka kārtību, kādā tiek finansēti sabiedriskā transporta uzņēmumi un tajos teikts, ka domei jāsaņem visa veida aprēķini no uzņēmuma, taču uz manu vairākkārt uzdoto jautājumu - vai šādi aprēķini deputātiem ir pieejami, saņēmu atbildi - nav,» norāda deputāts.

Viņš arī skaidro, ka bez uzņēmuma iesniegtajiem finanšu aprēķiniem, pašvaldībai ar likumu ir aizliegts izsniegt dotāciju, līdz ar ko atbalstīt šādu lēmumu viņš nevarēja. Pūce apliecināja, ka atkārtoti pieprasīs RS pamatojumu par uzņēmuma tarifiem, izdevumiem un citiem finanšu aprēķiniem, kā arī domes sēdē, kad tiks skatīts 2018.gada budžets, rosinās dotāciju uzņēmumam samazināt un veikt līdzekļu pārdali.

Deputāts uzsver, ka neesot skaidras vēl vairākas budžeta sadaļas. Piemēram, kāpēc nodibinājumam «Riga.lv» nākamgad plānots atvēlēt divus miljonus eiro, ja pēc medijos izskanējušās informācijas spriežot - tur ikdienā strādā tikai viens cilvēks. «Izskatās, ka šī nodibinājuma galvenā funkcija ir algot «Saskaņas» darbiniekus, bet mēs par to maksājam naudu un tas ir skumji,» pauda politiķis.

Savukārt deputāts Vilnis Ķirsis (V) aģentūrai LETA norādīja, ka šis drīzāk esot «Rīgas satiksmes glābšanas budžets», nevis pašvaldības un norādīja, ka budžeta prioritātes jau pamatā ir sadalītas nepareizi.

«Šis ir tāds lauzto solījumu budžets, jo, piemēram, pirms vēlēšanām priekšsēdētājs solīja brīvpusdienas bērnudārzos, bet budžeta plānā finansējums tam atvēlēts nav,» norādīja Ķirsis.

Viņš arī pauda, ka pašvaldības prioritātes ir sadalītas nepareizi, jo, piemēram, sabiedrisko attiecību jomā domē strādā vairāki desmiti un simti cilvēku, bet ar investīciju piesaisti un īstenošanu - tikai četri.

Visi trīs deputāti apstiprināja, ka viņu pārstāvētās partijas Rīgas domes sēdē neatbalstīs nākamā gada budžetu, kā arī virzīs izvērtēšanai vairākus priekšlikumus par finansējuma pārdali.

Jau ziņots, ka šodien Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja akceptēja Rīgas pašvaldības 2018.gada budžeta projektu, kas plānots ar 48,28 miljonu eiro deficītu.

Plānots, ka Rīgas pašvaldības 2018.gada budžeta kopējie ieņēmumi būs 906,62 miljoni eiro, no kuriem liekāko daļu - 702,66 miljonus eiro veido nodokļu ieņēmumi, 145,10 miljonu apmērā - valsts budžeta transferti, 28,17 miljonu apmērā - budžeta iestāžu ieņēmumi un 23,53 miljonu apmērā - nenodokļu ieņēmumi, kas ir, piemēram, nomas maksa, pašvaldības nodevas un citi ieņēmumi.

Savukārt budžeta izdevumi nākamgad plānoti 954,90 miljonu eiro apmērā no kuriem 784,69 miljoni tiks atvēlēti uzturēšanas izdevumu segšanai, piemēram, darbinieku algu izmaksai un sociālajiem pabalstiem, bet 170 miljoni eiro tiks atvēlēti kapitālo izdevumu segšanai.

SIA «Rīgas satiksme» nākamgad plānots novirzīt 108,39 miljonu eiro lielu finansējumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu