Darba grupā spriedīs, vai veidot alternatīvo likumprojektu trauksmes cēlēju aizsardzībai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien nolēma veidot darba grupu, kura izskatīs iespēju veidot alternatīvo likumprojektu, lai nodrošinātu trauksmes cēlēju aizsardzību, kas pašreizējā piedāvājumā nav pietiekami noregulēta.

Komisijas sēdes darba kārtībā šodien bija iepriekš izskatīšanai parlamenta komisijās nodotais Trauksmes cēlēju aizsardzības likumprojekts. Deputāti norādīja uz to, ka šim regulējumam nepieciešami vairāki uzlabojumi, nodrošinot pienācīgu aizsardzību gan trauksmes cēlējiem, gan arī tiem cilvēkiem, kuri varētu tikt nepatiesi apvainoti.

Komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (S) norādīja, ka darba grupa izvērtēs iespējas veidot alternatīvo likumprojektu, vai arī trauksmes cēlēju aizsardzības regulējumu iestrādāt citos likumos. Politiķis pats drīzāk sliecas uz to, ka varētu būt jāveido alternatīvais likumprojekts.

Dolgopolova un komisijas ieskatā topošajam regulējuma būtu jākoncentrējas uz mērķi, ka trauksme tiek celta par riskiem, kas saistīti ar cilvēku dzīvības un veselības apdraudējumu, kā arī ar mērķi apkarot korupciju un ēnu ekonomiku.

Deputāti komisijas sēdē norādīja, ka piedāvātajām likuma izmaiņām nepieciešama padziļināta analīze, tāpat jāpapildina likumprojekta anotācija. Paredzēts, ka darba grupa janvārī varētu ziņot par virzību šajā jautājumā.

Kā ziņots, komisijas priekšsēdētājs Dolgopolovs iepriekš 5.decembra komisijas sēdē norādīja, ka iespēja veidot alternatīvo likumprojektu izkristalizējusies pēc tikšanās ar Valsts kancelejas direktoru Jāni Citskovski. Politiķis arī norādīja uz sabiedrisko organizāciju iebildumiem pret pašlaik skatīšanā esošā likumprojekta aspektiem, kas mudinājuši virzīties uz šādu risinājumu.

Komisijas priekšsēdētājs iepriekš starptautiskā konferencē uzsvēra, ka nepieciešams rast tādu mehānismu, kas palīdzētu stimulēt cilvēkus iesaistīties trauksmes celšanā, kā arī motivētu tos, kuri ir ieinteresēti šim darbam.

Pēc Dolgopolova domām, pašreizējā Trauksmes cēlēju aizsardzības likumprojektā visvairāk runa ir, nevis par trauksmes cēlēju aizsardzību, bet gan par to, kā izveidot pašu trauksmes celšanas mehānismu, pārāk maz uzmanības veltot galvenajam jautājumam - trauksmes cēlēju aizsardzībai.

Valsts pārvaldes komisijas priekšsēdētājs aicināja arī pievērst uzmanību un domāt par inovācijām - iespēju valstij sniegt finansiālu atbalstu trauksmes cēlēju juridiskās palīdzības nodrošināšanai, atbrīvot no valsts nodevas iespējamās tiesvedības gadījumā, kā arī tiesības koordinēt visus ar trauksmes celšanu saistītos jautājumus dot tiesībsargam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu