Deputāti neatbalsta priekšlikumu samazināt maksājumu par obligātu veselības apdrošināšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien noraidīja tiesībsarga Jura Jansona ierosinājumu samazināt iemaksu par obligātu veselības apdrošināšanu tiem cilvēkiem, par kuriem netiek veiktas sociālās iemaksas.

Likumprojekts nosaka, ka tiesības uz valsts obligāto veselības apdrošināšanu ir personai, par kuru veiktas vai bija jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas veselības apdrošināšanai saskaņā ar likumu «Par valsts sociālo apdrošināšanu», kā arī valsts aizsargātas personas vai iedzīvotāji, kas veikuši veselības apdrošināšanas iemaksas, kas nākamgad nodokļu nemaksātājiem būs jāveic 1% apmērā no minimālās mēneša algas, vēl pēc gada apmērs pieaugs līdz 3%, bet 2020.gadā - jau līdz 5%.

Savukārt tiesībsargs rosināja noteikt, ka šīs iemaksas apmērs ir 1% un nepieaug turpmākajos gados. Vēstulē Saeimai viņš pauž, ka, sākot ar 2019.gadu, veselības apdrošināšanas iemaksu apmērs ir nesamērīgi augsts.

Tiesībsargs arī pauž, ka turpmākajos gados iedzīvotājiem, lai saņemtu veselības apdrošināšanas pakalpojumus, būs jāveic veselības apdrošināšanas iemaksas būtiski lielākā apmērā nekā darba ņēmējam, par kuru iemaksas tiek veiktas vispārējā nodokļu režīmā. Līdz ar to attiecībā pret šiem iedzīvotājiem tiek pārkāpts Satversmē iekļautais tiesiskās vienlīdzības princips, kas potenciāli var izraisīt arī konstitucionālās tiesvedības risku, norāda tiesībsargs.

Viņa ierosinājums gan neguva atbalstu komisijā, tas tika noraidīts.

Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektā noteikts, ka veselības aprūpei tiek piešķirts finansējums 4% apmērā no iekšzemes kopprodukta, sākot ar 2020.gadu.

Paredzēts, ka valsts apmaksātajā medicīniskās palīdzības minimumā, kuru saņems visi iedzīvotāji neatkarīgi no veikto sociālo iemaksu apmēra, ietilps neatliekamā palīdzība, dzemdību palīdzība, ģimenes ārsta pakalpojumi un ārstēšanai paredzētās zāles un medicīniskās ierīces, kas tiek kompensētas no valsts budžeta.

Tāpat tajā ietilps veselības aprūpes pakalpojumi, kas ārstē saslimšanas ar nozīmīgu ietekmi uz sabiedrības veselības rādītājiem vai rada apdraudējumu sabiedrības veselībai, tostarp psihiskas saslimšanas un tuberkuloze, kā arī šo saslimšanu ārstēšanai nepieciešamie medikamenti.

Savukārt, lai saņemtu veselības aprūpes pilno grozu, kurā ietilpst pārējie valsts apmaksātie pakalpojumi, iedzīvotājam būs jābūt valsts obligātajai veselības apdrošināšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu