Vaškevičs vāc parakstus par Latvijas specdienestu apvienošanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Kukuļņemšanā apsūdzētais bijušais Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora vietnieks Vladimirs Vaškevičs sabiedrības iniciatīvu portālā «Manabalss.lv» sācis vākt parakstus par Latvijas specdienestu apvienošanu.

Viņš skaidroja, ka Latvijā darbojas trīs iestādes, kas atbild par valsts drošību - Drošības policija (DP), Satversmes aizsardzības birojs (SAB) un Militārās izlūkošanas un drošības dienests. Vaškeviča ieskatā šo iestāžu darbība lielā mērā dublējas, kā rezultātā mazinās darba efektivitāte un rodas smags noslogojums valsts budžetam.

Tādēļ Vaškevičs sākumā piedāvā vienā struktūrā apvienot SAB un DP. Jaunās apvienotās struktūras funkcijas būtu izlūkošana un pretizlūkošana, valsts noslēpuma aizsardzība, konstitucionālās kārtības aizsardzība, terorisma apkarošana un valsts augstāko amatpersonu apsardze. Jaunajai struktūrai nevajadzētu nodarbojas ar pirmstiesas izmeklēšanu, ko patlaban veic DP. Šī funkcija iniciatīvas autora ieskatā būtu jānodod kriminālpolicijai, «kā pieņemts vairumā civilizēto valstu».

«Pieredze rādīja, ka DP nespēj veikt kvalitatīvu pirmstiesas izmeklēšanu, jo lielākā daļa DP iniciēto lietu tiesās izgāžas,» nobažījies Vaškevičs.

Viņaprāt, apvienojot divus specdienestus, ievērojami samazināsies uzturēšanas izmaksas, kā rezultātā kļūs mazāks vadības aparāts, kā arī būs iespēja atlaist visu izmeklētāju štatu, jo jaunizveidotajam dienestam nebūs pirmstiesas izmeklēšanas pilnvaru. Vaškeviča ieskatā, ieguvums būtu arī tas, ka jaunais dienests ieņemtu vienu, nevis divas ēkas.

SAB galvenie uzdevumi ir izlūkošana, pretizlūkošana un valsts noslēpuma aizsardzība. DP kompetencē ir pretizlūkošanas un valsts noslēpuma aizsardzības pasākumu īstenošana, valsts konstitucionālās iekārtas un ekonomiskās drošības interešu aizsardzība, pretterorisma pasākumu īstenošana un koordinēšana, kā arī valsts augstāko amatpersonu aizsardzība. DP ir arī vienīgā no trim valsts drošības iestādēm, kam ir tiesības veikt pirmstiesas izmeklēšanu.

Militārās izlūkošanas un drošības dienests nodrošina Aizsardzības ministriju, kā arī Nacionālos bruņotos spēkus ar to darbībai nepieciešamo pretizlūkošanas un izlūkošanas informāciju. Tāpat tā uzdevumos ir novērst ārvalstu speciālo dienestu, kā arī organizāciju vai atsevišķu personu graujošo darbību Aizsardzības ministrijā un Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Kukuļdošanas lietā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja aizturētais Vaškevičs tika apcietināts jau 2011.gada ziemā, taču vēlāk viņu atbrīvoja pret 85 372 eiro drošības naudu.

Pēc atbrīvošanas Vaškevičs ar tiesas atļauju devās uz Austriju, kur toreiz, pēc viņa advokātes Jeļenas Kvjatkovskas teiktā, spēji pasliktinājās viņa veselības stāvoklis, tādēļ bija nepieciešama akūta operācija un pēc tam - ārstēšanās.

Austrija atteikusi Latvijai viņu izdot tiesāšanai, jo Vaškeviča veselības stāvoklis liedz viņam apmeklēt tiesas sēdes, kā arī izslēdz jebkāda veida transportēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu