Aicina ES valstis cilvēkiem ar invaliditāti nodrošināt tiesības ne tikai «uz papīra», bet arī realitātē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Šodien Eiropas Parlaments (EP), tiekoties ar Eiropas Savienības (ES) līderiem diskusijā par cilvēku ar invaliditāti tiesībām, aicināja nodrošināt cilvēku ar invaliditāti vienlīdzīgas tiesības ne vien «uz papīra», bet arī realitātē, pavēstīja Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas «Sustento» pārstāve Irīna Meļņika.

Meļņika norādīja, ka šodien sanāksmē Beļģijas galvaspilsētā Briselē pulcējās vairāk nekā 700 cilvēki ar invaliditāti no visas Eiropas. Pasākumā piedalījās arī 18 pārstāvji no «Sustento», kuru līdzdalību cilvēkiem ar invaliditāti nozīmīgajā pasākumā atbalstīja tādi Latvijas deputāti EP Sandra Kalniete, Inese Vaidere, Tatjana Ždanoka un Krišjānis Kariņš.

Pēc Meļņikas paustā, sanāksmes laikā tika diskutēts par cilvēku ar invaliditāti tiesībām visā Eiropā piedalīties vēlēšanās, iekļaujoties gan politiskajā, gan sabiedriskajā dzīvē, kā arī par nākamo Eiropas invaliditātes stratēģiju kā dokumentu, kas varētu uzlabot visu cilvēku ar invaliditāti dzīvi ES valstīs 2020.-2030.gadā.

Kā foruma atklāšanā uzsvēris EP prezidents Antonio Tajani, apņemšanās uzlabot cilvēku ar invaliditāti dzīves ES atbilst mūsu lielākajām vērtībām, kas ir brīvība, vienlīdzība un ikviena iedzīvotāja iekļaušanās sabiedrībā. Un šīm vērtībām jābūt pārvērstām ļoti konkrētās darbībās, kas dotu iespēju ikvienam dzīvot neatkarīgi saņemot no sabiedrības tam nepieciešamo atbalstu.

Savukārt Eiropas Foruma cilvēkiem ar invaliditāti prezidents Jannis Vardakastanis atzīmējis, ka EP cilvēkiem ar invaliditāti ir pagrieziena punkts dialogā starp ES valstu ievēlētajiem pārstāvjiem un cilvēkiem ar invaliditāti.

Vienlaikus «Sustento» vadītāja norādīja, ka tikai strukturēts dialogs, kurā ikviena organizācija spēj iekļauties, turklāt ne vien Eiropas, bet arī valstu, novadu un pašvaldību līmenī, var nodrošināt ANO konvencijas realizāciju dzīvē, ļaujot cilvēkiem ar invaliditāti dzīvot pilnasinīgu dzīvi, iekļaujoties sabiedrībā.

Meļņika informēja, ka diskusiju laikā tika uzsvērts, ka patlaban nevienā no ES valstīm tiesības piedalīties vēlēšanās cilvēkiem ar invaliditāti netiek nodrošinātas pilnībā, kā to paredz ANO Konvencija par cilvēku ar invaliditāti tiesībām. Šīs tiesības liedz īstenot dažādi šķēršļi - nepieejami vēlēšanu iecirkņi un vēlēšanu materiāli, atbalsta nesniegšana vēlēšanu iecirkņos, varas iestāžu nevēlēšanās nodrošināt iespēju balsot institūcijās dzīvojošajiem un citi šķēršļi. Šī iemesla dēļ Eiropas Foruma cilvēkiem ar invaliditāti dalībnieki pieņēma manifestu par vēlēšanām, aicinot Eiropas līderus nodrošināt, lai 2019.gada EP vēlēšanās pastāvošie šķēršļi būtu novērsti un lai tajās varētu piedalīties ikviens cilvēks ar invaliditāti.

Tāpat pasākuma dalībnieki akceptēja rezolūciju par Eiropas invaliditātes stratēģiju 2020.-2030.gadam, kuras īstenošana ļautu ievērojami uzlabot situāciju cilvēku ar invaliditāti tiesību ievērošanā. Stratēģija paredz izsludināt 2021.gadu kā cilvēku ar invaliditāti tiesību gadu.

Sanāksmes noslēgumā tās dalībnieki pieņēma Ārkārtas rezolūciju par Eiropas pieejamības aktu nodarbinātības, sociālās politikas, veselības aprūpes un patērētāju tiesību aizsardzības jomās, pieprasot EP nekavēties ar tā apstiprināšanu šī gada 7.decembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu