Ždanoka: «Brexit» iemesls ir lielais darbaspēka pieplūdums no Austrumeiropas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Runājot ar Lielbritānijas iedzīvotājiem un politiķiem, Eiropas Parlamemta (EP) deputāte no Latvijas Tatjana Ždanoka (LKS) esot secinājusi, ka viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc cilvēki nobalsoja par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), bija lielais darbaspēka pieplūdums no Austrumeiropas.

Kā intervijā aģentūrai LETA norādīja Ždanoka, ja Vācijā, Austrijā vai Ungārijā, nerunājot jau par Itāliju, Grieķiju un Spāniju, galvenais jautājums ir bēgļu pieplūdums, Lielbritānijā galvenās problēmas rada iebraucēji no ES jaunajām valstīm. Pēc ES paplašināšanās jauno valstu tirgus tika atvērts "veco" valstu produktiem. Ir aprēķini, kas liecina, ka 2007.-2008.gada finanšu krīze būtu notikusi jau desmit gadus ātrāk, ja netiktu atrasti jaunie tirgi, pateicoties ES paplašināšanai. Jaunajās ES valstīs ražošana un darba vietas tika likvidētas, cilvēki sāka braukt darbā uz ārzemēm, tai skaitā uz Lielbritāniju. Briti saņēma "bumerangu. Un tagad viņiem tas nepatīk.

Pēc Ždanokas domām, šajā apstāklī ir vērojama liela līdzība ar Latvijas iedzīvotājiem, kuri pēc Otrā pasaules kara atbrauca uz Latviju. Viņi likumīgi pārvietojās vienas valsts ietvaros, bet pēc valstiskās neatkarības atgūšanas pēkšņi kļuva nevienlīdzīgi ar tiem, kuru senči dzīvoja pirmskara Latvijā. 1992.gadā bija iecere visiem tiem iedzīvotājiem, kam nav Latvijas pilsonības, izsniegt uzturēšanās atļaujas, kuras var anulēt, ja, piemēram, zaudēts darbs vai nav iztikas līdzekļu. Saeimas «Līdztiesības» frakcija, draudot ar plašām protesta akcijām, toreiz izcīnīja speciālā likuma pieņemšanu par šo cilvēku statusu.

ES pilsoņiem, kas legāli dzīvo Lielbritānijā, tagad arī draud uzturēšanās atļaujas. Tādu cilvēku tagad ir virs 3 000 000. Britu ES ir gandrīz divas reizes mazāk - apmēram 1 200 000. EP cenšas panākt, lai netiktu pazeminātas ES pilsoņu tiesības Lielbritānijā.

Briti noteikti izstāsies no ES, jo referenduma rezultāti ir jārespektē, uzsver Ždanoka. Jautājums ir - kāds būs Lielbritānijas statuss pēc izstāšanās no ES. Loģiski būtu, ka Lielbritānija paliktu ES ekonomiskajā zonā, līdzīgi kā Šveice, Norvēģija, Islande un Lihtenšteina. Apmaiņā pret to, ES prasa saglabāt pašreizējās tiesības Lielbritānijā tās pilsoņiem, bet viņi to negrib.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu