Cimdars: Pastāv bažas par vēlēšanu iecirkņos strādājošo cilvēku kvalifikāciju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ja netiks palielināts vēlēšanu iecirkņu darbinieku atalgojums, pastāv bažas par šo darbinieku kvalifikāciju, intervijā telekanāla LNT raidījumā «900 sekundes» teica Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Viņš norādīja, ka bažas pastāv, jo pašlaik maksātās algas neatbilst izpratnei par vidējo atalgojumu. Ja pēdējos 10 gados vidējais atalgojums valstī esot audzis par 50%, tad vēlēšanu iecirkņu komisijām tas audzis par 6%.

Kā norādīja Cimdars, vēlēšanu komisijās strādā cilvēki, kas ikdienā pelna noteiktu algu. Darbojoties vēlēšanu komisijā cilvēki savu atalgojumu zaudē.

Kā piebilda CVK vadītājs, nedraudot situācija, ka vēlēšanu iecirkņos nebūs kas strādā, taču bažas ir par šo cilvēku kvalifikāciju un spēju ātri un kvalitatīvi apkalpot vēlētājus, apkopot un nodot informāciju.

Jau ziņots, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija novembrī noraidīja CVK aicinājumu 2018.gada budžeta projektā 324 000 eiro apmērā palielināt atalgojumu Republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju darbiniekiem.

Cimdars iepriekš skaidroja: «Vēlēšanu laikā vēlēšanu komisijās Latvijā tiek nodarbināti turpat 10 000 cilvēku. Vēlēšanu sagatavošana - tas ir darbs gan vēlēšanu sestdienā, gan svētdienā, gan arī vairākas nedēļas pirms vēlēšanām. Vēlēšanu komisiju darbiniekiem nereti nākas atprasīties no pamatdarba, zaudējot samaksu, kā arī strādāt paaugstināta stresa apstākļos un naktī. Tāpēc, manuprāt, ir tikai samērīgi, ka cilvēki, kuri strādā, lai sarīkotu šo valstij tik nozīmīgo notikumu - demokrātiskas vēlēšanas - par savu darbu saņemtu arī cik necik adekvātu atalgojumu.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu